Regionální knihovna Karviná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Regionální knihovna Karviná, příspěvková organizace
Regional Library Karvina
Chybí zde svobodný obrázek
StátČeskoČesko Česko
PolohaCentrum 2299/16, Karviná, 734 01, Česko
Souřadnice
TypUniverzální veřejná knihovna
Založena1923
Počet poboček10
Knihovní fond
Knihovní fond149 366 (rok 2017)
Přístupnost pro uživatele
Registrovaní uživatelé6 710 (rok 2017)
Další informace
ŘeditelMgr. Markéta Kukrechtová
Webové stránkywww.rkka.cz
Telefon596 348 301
SiglaKAG001
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Regionální knihovna Karviná[1] (celým názvem Regionální knihovna Karviná, příspěvková organizace) je příspěvková organizace statutárního města Karviná. Jedná se o městskou knihovnu, která nabízí uživatelům přístup ke knihovnímu fondu, přístup k PC a internetu, pořádá kulturní a vzdělávací akce komorního i celoměstského charakteru.

Historie knihovny[editovat | editovat zdroj]

Knihovna vznikla v roce 1923 na základě 1. knihovnického zákona (Zákon o veřejných knihovnách obecních č. 430/1919 Sb. za dne 22. července 1919). Povinnost obce zřídit obecní knihovnu stanovil již zmiňovaný zákon a na základě této skutečnosti se 28. května roku 1923 konala ve Fryštátě schůze knihovních výborů tří národností (Čechů, Poláků a Němců), kde byly projednány otázky finanční, právní a personální pro další fungování knihovny v obci.

S největší pravděpodobností byla zahájena činnost všech tří knihoven v jedné budově v Panském hotelu (později Hotelu Baník). Po roce 1928 rozvíjely sekce svou činnost samostatně a často měnily místa umístění svých knihoven.

V roce 1934 byla česká knihovna ve všech ukazatelích své činnosti považována za třetí největší knihovnu ve fryštátském okrese (za Orlovou a Petřvaldem).

O rozvoj obecních knihoven se zasloužili tito členové knihovních rad:

za českou knihovnu: p. Kratochvíl, Tesař, Krůta

za polskou knihovnu: p. Rakus, Olszak, Guziur, Galuszka

za německou knihovnu: p. Dalpas, Gwuzd, Thunser

Vývoj knihovny byl přerušen událostmi 2. světové války.

Znovuotevření knihovny se uskutečnilo 4. června 1945 pod vedením učitele Jana Rohla a Jana Jelínka, kdy zveřejněním vyhlášky s prosbou o vrácení před válkou zapůjčených knih byl položen základní kámen k novodobé historii veřejné knihovny v Karviné.

V letech 1950–1992 nesla knihovna název Okresní knihovna Karviná, od 1. května 1992 byla přejmenována na Regionální knihovnu Karviná.

Zřizovatelem knihovny byl od roku 1950 Okresní úřad v Karviné a od 1. dubna 1996 Město Karviná, nyní statutární město Karviná. Od května 2018 je oficiální název knihovny Regionální knihovna Karviná, příspěvková organizace.

Seznam ředitelů
jméno a příjmení působení oddo
Marie Sedláčková-Kozubková 1950–1964
Naděžda Ježková 1964–1965
Mgr. Ivan Šeiner 1966–1975
Ervin Ščur 1976–1980
Zdeněk Lopatář 1981–1989
PhDr. Halina Molinová 1990–2018
Mgr. Markéta Kukrechtová 2018–

Pobočky knihovny[editovat | editovat zdroj]

Středisko hudby a umění Karviná-Fryštát[editovat | editovat zdroj]

Adresa: Masarykovo náměstí 9/7, 733 01  Karviná-Fryštát

Pobočka zpřístupňuje audiovizuální dokumenty (CD, DVD, videokazety), knihy a časopisy z oblasti hudby a výtvarného umění, organizuje kulturně vzdělávací a osvětovou činnost zaměřenou zejména na hudbu, výtvarnou výchovu, pamětihodnosti města, vlastivědné poznávání regionu. Pro veřejnost poskytuje také reprografické služby (tiskový výstup), přístup k PC (Word, Excel) a internetu, laminování.

Středisko polské literatury Karviná-Fryštát[editovat | editovat zdroj]

Adresa: Masarykovo nám. 9/7, 733 01  Karviná-Fryštát

Pobočka zabezpečuje práci s polskou literaturou pro zájemce z celého města. Disponuje největší sbírkou informačních zdrojů v polštině v regionu, a proto poskytuje především naučnou literaturu studentům a pedagogickým pracovníkům, kteří se zajímají o politický, kulturní a společenský život v Polsku. K dispozici je knihovní fond, periodika a časopisy v polštině. V rámci kulturně výchovné činnosti připravuje pro žáky a studenty škol s polským jazykem vyučovacím celého regionu, ale také pro širokou veřejnost besedy a setkání se současnými polskými spisovateli, výtvarnými umělci a významnými osobnostmi kulturního a společenského života. Na společných projektech spolupracuje s vybranými knihovnami, s kulturními a společenskými institucemi z Polska. Prostory knihovny jsou přizpůsobeny výstavní činnosti, která je realizována prostřednictvím prezentovaných výstav a to jak regionálních, tak i zahraničních výtvarných umělců. Středisko provozuje prodej polské regionální literatury a tisku, zajišťuje příjem inzerce do Głosu. Pro veřejnost poskytuje také reprografické služby (tiskový výstup), přístup k PC (Word, Excel) a internetu, laminování.

Městské informační centrum Karviná-Fryštát[editovat | editovat zdroj]

Adresa: Masarykovo nám. 71/26, 733 01  Karviná-Fryštát

Městské informační centrum poskytuje informace místního, regionálního a celostátního významu z oblastí: podnikání, státní a obecní správy, cestovního ruchu, placených služeb – internetu, kopírování, tisku, antikvariátu, zabezpečuje provoz Galerie Pod Věží – výstavy a vernisáže regionálních umělců a výtvarníků. Pro veřejnost poskytuje také reprografické služby (tiskový výstup), přístup k PC (Word, Excel) a internetu.

Středisko knihovnických a informačních služeb Karviná – Nové Město[editovat | editovat zdroj]

Adresa: Tř. Osvobození 1639/43, 735 06  Karviná – Nové Město

Pobočka plní funkci univerzální půjčovny. Organizuje besedy, realizuje kulturně výchovnou činnost jak pro veřejnost, tak pro mateřské školy, základní a střední školy. Pro veřejnost poskytuje také reprografické služby (kopírování, tiskový výstup), přístup k PC (Word, Excel) a internetu, laminování.

Na pobočce se nacházejí Oddělení pro děti a mládež a Oddělení pro dospělé čtenáře.

Středisko knihovnických a informačních služeb Karviná-Mizerov[editovat | editovat zdroj]

Adresa: Centrum 2299/16, 734 11  Karviná-Mizerov

Pobočka zajišťuje knihovnické a informační služby uživatelům v oblasti odborných informací a naučné literatury, práce s dospělými čtenáři, s dětmi a mládeží a filmovým klubem. Zajišťuje meziknihovní výpůjční služby, rešerše, organizuje besedy, realizuje kulturně výchovnou činnost jak pro veřejnost, tak pro mateřské školy, základní a střední školy. Pro veřejnost poskytuje také reprografické služby (kopírování, tiskový výstup), přístup k PC (Word, Excel) a internetu, laminování. Na pobočce je umístěna také Lupa pro slabozraké.

Na pobočce se nacházejí Oddělení pro děti a mládež, Oddělení pro dospělé – Beletrie a Informační oddělení – naučná literatura

Středisko doplňování a zpracování knihovního fondu[editovat | editovat zdroj]

Adresa: Centrum 2299/16, 734 11  Karviná-Mizerov

Středisko zajišťuje doplňování, evidenci a zpracování knihovního fondu pro Regionální knihovnu Karviná a kooperující knihovny regionu, budování souborného katalogu Regionální knihovny Karviná a kooperujících knihoven regionu, školící a poradenské služby v oblasti doplňování, evidence a zpracování knihovního fondu a automatizace zpracování knihovních fondů.

Pracoviště v Rehabilitačním sanatoriu[editovat | editovat zdroj]

Adresa: Čsl. armády 2954/2, 733 01 Karviná-Hranice

Pobočka nabízí univerzální knižní fond beletrie a naučné literatury pro potřeby relaxace a biblioterapie lázeňských hostů, zaměstnanců lázní a dalších návštěvníků knihovny. Poskytuje také přístup k PC a internetu.

Pracoviště Karviná-Louky[editovat | editovat zdroj]

Adresa: Těšínská 599, 733 01  Karviná-Louky

Pobočka nabízí univerzální knižní fond beletrie a naučné literatury pro děti a dospělé doplňován 4x ročně knižními výměnnými soubory v češtině a polštině. Poskytuje také přístup k PC a internetu.

Celoměstské akce[editovat | editovat zdroj]

Regionální knihovna Karviná pořádá celoměstské akce.

Knižní jarmark[editovat | editovat zdroj]

Každý rok v září probíhá na Masarykově nám. v Karviné-Fryštátě již celoměstská akce Knižní jarmark, kterou pořádá Regionální knihovna Karviná, příspěvková organizace za podpory statutárního města Karviné. Návštěvníci mají možnost zakoupit nové i starší knihy v českém a polském jazyce. Seznámí se s nabídkou služeb Městského informačního centra, Knihařské dílny nebo se účastní vědomostního kvízu o knižní ceny. Součástí tradičního Knižního jarmarku je doprovodný kulturní program – hudební koncerty, divadelní představení. V rámci Knižního jarmarku se mají návštěvníci možnost seznámit s historickou pražírnou kávy. Pro děti jsou připraveny soutěže, případně výroba placek a nafukovací balónky s nápisem Knižní jarmark. Knižní jarmark se koná od roku 1994.

Pohádková zahrádka skřítka Knihomilníčka[editovat | editovat zdroj]

V květnu se před ústřední budovou Regionální knihovny Karviná (Karviná-Mizerov) koná akce pro děti „Pohádková zahrádka skřítka Knihomilníčka“. Celoměstská akce pro děti mateřských a základních škol – pohádkové soutěžní dopoledne s občerstvením. Celá akce je pojata v duchu soutěžení s pohádkovými bytostmi. Pro děti jsou připravena pohádková stanoviště, kde děti plní úkoly a prověřuje se tak nejen dětská zručnost a kreativita, ale také logické myšlení.

Získaná ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • 2000, Helsinky – Cena Evropské veřejné knihovny za vynikající práci v oblasti prosazování literatury a čtení
  • 2000, Organizační výbor konference INFORUM 2000 – 1. místo v anketě o nejvýznamnější český a slovenský produkt, službu nebo čin spojený s elektronickými informačními zdroji, za elektronickou meziknihovní výpůjční službu
  • 2000, Seč – Pamětní medaile Z. V. Tobolky za úspěšnou reprezentaci českého knihovnictví
  • 2011 – Regionální knihovna Karviná (statutární město Karviná, SSKA-Stavební společnost Karviná, a.s., Ing. Arch. Jiří Liškutín, Ing. Ladislav Zahradníček) získala HLAVNÍ CENU v soutěži STAVBA MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE 2010 v kategorii stavby občanské vybavenosti – rekonstrukce
  • 2011 – KNIHOVNA ROKU 2011 – zvláštní ocenění a diplom Ministerstva kultury ČR – kategorie informační počin v poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb
  • 2012 – Nejzajímavější projekt podpořený z peněz EU v Moravskoslezsku (www.nejkacka.eu)
  • 2012 – Městská knihovna roku, v kategorii města nad 40 tisíc obyvatel
  • 2013 – Cena statutárního města Karviné
  • 2018 – Městská knihovna roku 2018 – výhra v soutěži vyhlašované Svazem knihovníků a informačních pracovníků, konané pod záštitou Svazu měst a obcí
  • 2019 – zvláštní cena za největší počet získaných lajků ve facebookové soutěži vyhlašované Zastoupením Evropské komise v ČR za projekt „Stavební úpravy a vybavení pracoviště Regionální knihovny Karviná“

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Profil v databázi Národních autorit ČR. [cit. 30. 9. 2019]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]