Razorlight

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Razorlight
Razorlight, 2009.
Razorlight, 2009.
Základní informace
PůvodAnglie Londýn, Anglie
ŽánryIndie rock
Post-punk revival
Aktivní roky2002 – současnost
VydavateléMercury Music (UK)
Universal Music Group
Webwww.razorlight.co.uk
Současní členové
Johnny Borrell
Björn Ågren
Carl Dalemo
David Sullivan-Kaplan
Dřívější členové
Christian Smith Pancorvo
Andy Burrows
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Razorlight je britsko - švédská skupina hrající styl indie a post-punk revival. Ve svých začátcích se nechala inspirovat skupinami The Clash, Television nebo The Kinks.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Roku 2002 se dvaadvacetiletý Angličan z londýnské čtvrti Muswel Hill Johnny Borrell rozhodl založit svou vlastní skupinu, inspirací mu byla kapela Libertines, kde spolu se svým spolužákem ze střední školy Johnem Hassalem účinkoval jako baskytarista. V létě téhož roku se snažil najít prostřednictvím magazínu NME nějakou spřízněnou duši pro svou novou kapelu. Odepsal mu jediný člověk a to Švéd Bjorn Agren. Rázem si spolu padli do noty, měli vokál, kytaristu a role baskytaristy se ujal dlouholetý kamarád Bjorna, také Švéd Carl Dalemo. Bubeník Christian Smith-Pancorvo přišel do skupiny jako poslední. Jejich první demonahrávka Hackney s Toerag Studios se dostala do éteru rádia XFM. Díky tomu v roce 2003 podepsala kapela smlouvu s nahrávací společností Mercury – label Vertogo. První singlovou deskou a stejnojmenným videoklipem byla Rock 'n Roll Lies. Debut byl dokončen v červnu 2004. Christian Smith odešel a nahradil ho bubeník z Winchesteru Andy Burrows. Skupina se stala anglickým objevem roku 2004 a debutové album Up All Night, jehož producentem je John Confield a sám Johnny Borrell, se stalo třetím nejprodávanějším albem ve Velké Británii. Stali se předkapelou U2, vystupovali na fenomenálním festivalu Glastonbury 2005, objevili se na Live8 a podílejí se na akci Make Poverty History. Objeli a koncertovali takřka po celém světě. V roce 2006 vyšlo druhé eponymní album, produkoval ho Chris Thomas (producent desek Beatles, Pink Floyd, Pulp, Roxy music). Album Razorlight se stalo nejprodávanějším albem po několik týdnů na britských ostrovech a zařadilo se mezi 100 nejžádanějších hudebních nosičů na světě. Třetí studiové album Slipway Fires s pilotním singlem "Wire To Wire" vyšlo 3. listopadu 2008, nezaznamenalo však tak příznivý ohlas jako v případě předchozích dvou desek.

Dne 5. března 2008 kapelu z osobních důvodů opustil bubeník Andy Burrows. Několik dní po odchodu podepsal smlouvu s Universal Records, nahrávání druhého sólového alba je plánováno na léto 2009.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Bratr Andyho Burrowse Ben Burrows je frontmanem skupiny Captain Phoenix.
  • Bratr Johnnyho Borrella Willy Borrell je frontman skupiny Willy Borrell and comodore of nice.

Členové skupiny[editovat | editovat zdroj]

Bývalí členové[editovat | editovat zdroj]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]