Rattenberg (Tyrolsko)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rattenberg (Tyrolsko)
Rattenberg (Tyrolsko) – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška521 m n. m.
StátRakouskoRakousko Rakousko
Spolková zeměTyrolsko
OkresKufstein
Rattenberg (Tyrolsko)
Rattenberg (Tyrolsko)
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha0,11 km²
Počet obyvatel408 (2019)[1]
Hustota zalidnění3 709,1 obyv./km²
Správa
StarostaBernhard Freiberger
Oficiální webwww.rattenberg.at
E-mailgemeinde@rattenberg.tirol.gv.at
Telefonní předvolba05337
PSČ6240
Označení vozidelKU
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rattenberg je rakouské město v okrese Kufstein, spolková země Tyrolsko. S plochou 0,11km2 a se 408[1] obyvateli je nejmenším rakouským městem.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Město Rattenberg leží na katastrálním území stejného jména na pravém břehu řeky Inn . Rozloha města přesně odpovídá čtvrtině plochy městského státu Vatikán. Okolními obcemi jsou na severovýchodě Radfeld, na západě Kramsach a na jihozápadě Brixlegg. V důsledku polohy na úpatí hory Schlossberg na část města po tři zimní měsíce vůbec nedopadají sluneční paprsky, město zůstává ve stínu hory. Uvažovalo se o oslunění zastíněné části města zrcadly, ale projekt nebyl realizován.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Rattenberg leží mezi skalami a řekou Inn pod zbytky hradu z 10. století. Původně město sloužilo jako překladiště pro zboží, převážené po řece Inn a také jako celní stanice mezi Tyrolskem a Bavorskem. Historické centrum je dnes pěší zónou.

První historická zmínka pochází z roku 1254. Pod ochranou hradu se místo rozvíjelo podél silnice mezi řekou Inn a horou Stadberg. Na východě bylo uzavřeno zdí a příkopem. V roce 1393 byl Rattenberg povýšen na bavorské město.

Rattenberg patří, jako ostatní tyrolská města na východ od Zillertalu, k Salcburské arcidiecézi. Do války o Landshutské dědictví, byl Rattenberg součástí Bavorska. Po ukončení války a uzavření míru v roce 1505 se stal Rattenberg součástí Tyrolska[2].

Od roku 2013 je Rattenberg památkově chráněným městem. Je po městě Hall in Tirol druhým takto chráněným městem v Tyrolsku a třicátým v Rakousku.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Hospodářství a infrastruktura[editovat | editovat zdroj]

Rattenberg je dnes znám svými sklářskými dílnami, a proto se mu přezdívá „Město skla“. Nejdůležitějším hospodářským odvětvím je turistika. V létě navštíví město, které má pouze jeden hotel, autobusy a osobními auty cca 3000 návštěvníků denně. Téměř celé město je pěší zónou.

Ve městě není pošta ani policejní stanice, na druhou stranu v Rattenbergu sídlí soud pro dvanáct obcí.

Vzhledem k omezené ploše zastavitelných míst je několik infrastrukturních zařízení mimo hranice města: např. mateřská škola, hasiči, hřbitov, sportovní hřiště, recyklační dvůr, vlakové nádraží a několik velkých parkovišť.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Rattenberg je dostupný po dálnici A 12 výjezdem Kramsach (exit 32). Před dokončením dálnice vedl veškerý provoz do 4. srpna 1972 městem. Tyrolská silnice B 171 s Rattenberským tunelem (624 m) byla dokončena o deset let později a zcela odklonila průjezdní dopravu z města. Železniční spojení zajištuje trať Kufstein – Innsbruck, zastávka Rattenberg-Kramsach.

Pravidelné akce[editovat | editovat zdroj]

Největšími pravidelnými akcemi jsou:

  • Schlossbergspiele – divadelní představení na otevřené scéně, konaná od začátku července do začátku srpna[3]
  • Rattenberský advent - každý pátek, sobotu a neděli v adventu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rattenberg (Tirol) na německé Wikipedii.

  1. a b Einwohnerzahl 1.1.2019 nach Gemeinden mit Status, Gebietsstand 1.1.2019. Dostupné online.
  2. Válka o landshutské dědictví. houfy.webzdarma.cz [online]. [cit. 2020-02-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-08-15. 
  3. Schlossbergspiele [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]