Ramon Berenguer IV. Barcelonský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rajmund Berengar IV. Barcelonský
Narození1114
Barcelona
Úmrtí6. srpna 1162 (ve věku 47–48 let)
Borgo San Dalmazzo
PohřbenKlášter Santa María de Ripoll
PotomciDulce Aragonská, Alfons II. Aragonský, Pedro de Aragón, Guillermo Berenguer de Barcelona, Sancho Aragonský a Rajmund Berengar IV. Provensálský
OtecRajmund Berengar III. Barcelonský
MatkaDulce Provensálská
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ramon Berenguer IV. Barcelonský (katalánsky Ramon Berenguer IV, aragonsky Remón Berenguer IV, okcitánsky Ramon Berenguièr IV, 1113? Barcelona6. srpna 1162 Borgo San Dalmazzo) byl hrabě barcelonský v letech 11311162, manžel a spoluvládce aragonské královny Petronily v letech 11371162, zakladatel dynastie aragonských králů.


Život[editovat | editovat zdroj]

Středověká miniatura z (Genealogía de los Reyes de Aragón)

Ramon Berenguer IV. byl starším synem barcelonského hraběte Ramona Berenguera III. a hrabství zdědil 19. srpna 1131. Díky spletité politické situaci se 11. srpna 1137 zasnoubil s teprve dvouletou Petronilou, jedinou dcerou krále Aragonie Ramira II. Ramiro se 13. listopadu zřekl královského trůnu, odešel do klášterního ústraní a přenechal vládu své dceři, respektive jejímu choti.

Berenguerovi se podařilo usmířit s kastilským králem Alfonsem VII., v čemž mu byla nápomocná sestra, kastilská královna Berengarie. Oba švagři pak zahájili úspěšnou reconquistu na Pyrenejském poloostrově a podařilo se jim postupně dobýt města Tortosa, Fraga a Lleida. Během bitvy o Tortosu založil Řád sekery. Jako vazal a spojenec císaře Fridricha Barbarossy bojoval Ramon v bitvě u Turína[1] a zemřel v létě 1162 v Piemontu při tažení na pomoc císaři proti Milánu. Založil cisterciácký klášter Poblet a je pohřben v klášteře Santa María de Ripoll.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KOLEKTIV. Dějiny Španělska. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1995. S. 143. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
Ramon Berenguer III.
Znak z doby nástupu Barcelonský hrabě
Ramon Berenguer IV.
11311162
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Alfons II. Aragonský