Rameno Lodního kýlu-Střelce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pozorované struktury spirálních ramen Mléčné dráhy.

Rameno Lodního kýlu-Střelce (také známé jako Rameno Střelce nebo Rameno Střelce-Lodního kýlu) je menší spirální rameno naší domovské galaxie Mléčné dráhy. Každé spirální rameno je dlouhá difúzní zakřivená struktura hvězd, která vybíhá z galaktického středu. Tyto gigantické struktury jsou často složeny z miliard hvězd a tisíce oblaků plynu. Rameno Lodního kýlu-Střelce je jedním z nejvýraznějších ramen v naší Galaxii s velkým množstvím HII oblastí, mladých hvězd a obřích molekulových mračen.[1]

Mléčná dráha je spirální galaxie s příčkou, která se skládá z centrální příčky, z níž vybíhají směrem ven dvě hlavní a několik vedlejších spirální ramen. Rameno Lodního kýlu-Střelce leží mezi dvěma hlavními spirálními rameny, Ramenem Štítu-Kentaura zevnitř a Ramenem Persea zvenku.[2] Je pojmenováno podle jeho blízkosti k souhvězdím Střelce a Lodního kýlu na noční obloze při pohledu ze Země, ve směru galaktického centra.

Rameno je rozdělena do dvou částí. Zakřivená část směrem ven z galaxie od centrální příčky je Rameno Střelce, vnější část je Rameno Lodního kýlu.

Menší rameno[editovat | editovat zdroj]

V roce 2008 infračervené pozorování pomocí Spitzerova kosmického dalekohledu ukázalo, že Rameno Lodního kýlu-Střelce má relativní nedostatek mladých hvězd, v kontrastu s Ramenem Pravítka. To naznačuje, že Rameno Střelce je menší rameno podél Ramene Pravítka. Obě se zdají být většinou tvořené koncentrovaným plynem, řídce sypaným kapsami nově vzniklých hvězd.[3]

Viditelné objekty[editovat | editovat zdroj]

Rameno Střelce Mléčné dráhy.

Řada Messierových objektů a jiných objektů viditelných přes amatérský dalekohled nebo binokulár se nachází v Ramenu Střelce:

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Carina-Saggitarius Arm na anglické Wikipedii.

  1. STEIMAN-CAMERON, T. Y.; WOLFIRE, M.; HOLLENBACH, D. Cobeand the Galactic Interstellar Medium: Geometry of the Spiral Arms from Fir Cooling Lines. The Astrophysical Journal. 2010, s. 1460. DOI 10.1088/0004-637X/722/2/1460. Bibcode 2010ApJ...722.1460S. 
  2. CHURCHWELL, Ed; BABLER, BRIAN L.; MEADE, MARLIN A. The Spitzer/GLIMPSE Surveys: A New View of the Milky Way. Publications of the Astronomical Society of the Pacific. 2009, s. 213–230. Dostupné online. DOI 10.1086/597811. Bibcode 2009PASP..121..213C. 
  3. SHIGA, David. Two of the Milky Way's spiral arms may be 'demoted'. NewScientist. 2008-06-03. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-10-09. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]