Rainbow Warrior III

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rainbow Warrior III
Základní údaje
Typškuner
MajitelGreenpeace International
Číslo trupu4030
Objednánačervenec 2009
StavitelFassmer
Spuštěna na vodu14. října 2011
Technická data
Prostornost838 t
Délka58 m
Posádka30

Rainbow Warrior III (v překladu Duhový bojovník III) je loď organizace Greenpeace, která byla spuštěna na vodu v Německu 14. října 2011.[1]. Jedná se o první loď z flotily Greenpeace, která byla touto organizací navržena. Pro svůj pohyb by měla vyžívat primárně sílu větru.

Konstrukce[editovat | editovat zdroj]

Loď byla navržena amsterdamskou společností Gerard Dijkstra & Partners. Trup je vyroben z oceli, nástavba a ráhnoví pak z hliníku. Primárně bude využívat větrnou energii, je však připraven záložní diesel-elektrický motor Volvo Penta D65A MT. Stavba byla svěřena německé firmě Fassmer a začala roku 2010 v Gdaňsku, než byl trup přemístěn k dokončení do Brém. Celková cena kontraktu byla 23 miliónů eur. Samotná výstavba byla financována sponzorskými dary a aukcí, při níž si zájemce mohl koupit svou část lodě a tím tak přispět na její vybudování.

Služba[editovat | editovat zdroj]

Dne 1. května 2014 se Rainbow Warrior, pod velením kapitána Petera Willcoxe, spolu s lodí Esperanza pokusil zabránit ruskému ropnému tankeru Michail Uljanov zakotvit v nizozemském přístavu Rotterdam. Po neúspěšných výzvách nizozemských úřadů o ukončení této činnosti byl odtažen do jiné části přístavu a Michail Uljanovsk nakonec zakotvil.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Greenpeace launches Rainbow Warrior III. www.france24.com [online]. [cit. 2011-10-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-10-23. 
  2. ČTK. Aktivisté Greenpeace se snažili zastavit ruský tanker s ropou [online]. České noviny.cz [cit. 2014-05-01]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]