Radíč (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámek Radíč
Pohled ze severu
Pohled ze severu
Základní informace
Slohbarokní architektura
Poloha
AdresaRadíč, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky21219/2-2546 (PkMISSezObrWD)
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Radíč je zámek v centru stejnojmenné obce na Sedlčansku v okrese Příbram ve Středočeském kraji. Je chráněn jako kulturní památka.[1].

Historie[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1949 zámek sloužil jako depozitář Státního ústavu památkové péče a ochrany přírody, v jehož správě zchátral a přišel o vnitřní vybavení. Po roce 1989 se stal předmětem soudního sporu v rámci restitučního řízení. Od roku 2010 byl zámek postupně zpřístupňován veřejnosti a slouží konání společenských a kulturních akcí.[2] Od roku 2020 se je zámek otevřen v návštěvních hodinách a probíhají na něm pravidelné prohlídky.[3]

K bývalým obyvatelům zámku patří např. kněz, filosof a matematik Bernard Bolzano.[2]

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Uvnitř zámku jsou ukryty zbytky původní gotické tvrze, jejíž počátky spadají do roku 1333, kdy zde žil Odolen z Radíče. Rytířská tvrz v období raného baroka částečně vyhořela a byla přestavěna na raně barokní čtyřkřídlý zámek, jež uvnitř skrývá arkádové nádvoří. V období raného baroka bylo celé jižní křídlo zámku vyzdobeno nástropními malbami s mytologickými a starozákonními motivy podle renesančních předloh.

V pozdním baroku bylo přestavěno východní křídlo zámku, jehož celou plochu prvního patra zaujímá slavnostní sál. Autorství architektury východního křídla se přisuzuje významnému staviteli Antoniu Portovi.[2] K zámku přiléhá poplužní dvůr rovněž z období baroka, jehož nejvýznamnější stavbou je dvoupatrová sýpka s průjezdem a dvojicemi stodol po stranách. Přestavbu zámku provedl Karel Leopold Hönig roku 1680.

Kaple Navštívení Panny Marie[editovat | editovat zdroj]

kaple Navštívení Panny Marie

Roku 1680 byla východně před zámkem postavena Loretánská kaple zasvěcená Černé Matce Boží[4]mariánská tzv. einsiedelnská kaple Navštívení Panny Marie, jejíž kompletní obnova s respektem k původním historickým prvkům byla dokončena v roce 2011. Před kaplí stojí dvě barokní pískovcové sochy světců svatého Víta a svatého Jana Nepomuckého z dílny Jana Brokoffa.[2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2012-05-31]. Identifikátor záznamu 132091 : Zámek. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b c d Historie zámku [online]. Barokní zámek Radíč [cit. 2020-08-15]. Dostupné online. 
  3. Aktuality [online]. Barokní zámek Radíč [cit. 2020-08-15]. Dostupné online. 
  4. BUKOVSKÝ, Jan. Loretánské kaple v Čechách a na Moravě. 1. vyd. Praha: Libri, 2000. 164 s. ISBN 80-7277-015-2. S. 148. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]