Rachel Kacnelsonová-Šazarová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rachel Kacnelsonová-Šazarová
רחל כצנלסון-שזר
Rodné jménoRachel Šazarová
Narození24. října 1885
Babrjusk, Ruské impérium
Úmrtí11. srpna 1975 (ve věku 89 let)
Jeruzalém, Izrael
Místo pohřbeníHerzlova hora
Alma materPetrohradská státní univerzita
Povoláníspisovatelka, esejistka, vychovatelka a aktivistka
OceněníIzraelská cena (1958)
Brennerova cena
Jakir Jerušalajim
Politická stranaMapaj
ChoťZalman Šazar
PříbuzníAvraham Kacnelson (sourozenec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rachel Kacnelsonová-Šazarová (hebrejsky רחל כצנלסון-שזר‎, rodným jménem Rachel Šazarová; 24. října 188511. srpna 1975) byla izraelská první dáma, manželka izraelského prezidenta Zalmana Šazara, literární kritička a aktivní postava sionistického hnutí.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodila se do tradiční židovské rodiny v BabrjuskuRuském impériu (dnešní Bělorusko).[1] V osmnácti letech dokončila s vyznamenáním střední školu, díky čemuž získala možnost studovat na univerzitě (takovou možnost mělo jen malé procento ruské židovské populace). Byla přijata na Petrohradskou univerzitu, kde studovala literaturu a dějiny.[1] Mimo to dále studovala na Akademii pro židovská studia v témže městě, kde se seznámila se svým budoucím manželem Zalmanem Šazarem, který v té době používal své rodné jméno Šneur Zalman Rubašov.[1] Svatbu měli 19. dubna 1920 v Jeruzalémě.[1]

V roce 1912 emigrovala do osmanské Palestiny (dnešní Izrael), kde se okamžitě zapojila do řady sionistických organizací (již dříve byla činná v hnutí dělnického sionismu v jejím domovském městě). V roce 1916 byla společně s Berlem Kacnelsonem a Jicchakem Tabenkinem zvolena do prvního kulturního výboru dělnického hnutí, s nimiž pracovala na zlepšení vzdělanosti dělníků. Později byla zvolena do kulturního výboru strany Achdut ha-avoda a v roce 1924 do odborové organizace Histadrut.

Během svého života byla aktivní jak v odborové organizaci Histadrut, tak v hlavní levicové straně Mapaj, a vedle pomáhání manželovi během jeho kariéry (zprvu jako poslance Knesetu, ministra vlády, člena vedení Židovské agentury, a nakonec prezidenta) vykonávala řadu veřejných funkcí.

Hrob Kacnelsonové-Šazarové a jejího manžela na Herzlově hoře v Jeruzalémě

Zemřela ve věku 89 let a je pohřbena na Herzlově hoře v Jeruzalémě po boku svého manžela.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Měla tři bratry: Avrahama Kacnelsona (jednoho ze signatářů Izraelské deklarace nezávislosti), Josefa Kacnelsona (společníka Vladimíra Žabotinského a jednoho ze dvou šéfů Irgunu, kteří měli na starosti ilegální imigraci) a Reuvena Kacnelsona (člena Židovské legie a spolubojovníka Josefa Trumpeldorabitvě o Gallipoli).

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Mezi dílo Rachel Kacnelsonové-Šazarové patří například:[1]

  • Massot u-Rešimot, Tel Aviv, 1944
  • Divrei Po'alot , New York, 1932
  • ha-Chofim ha-Šenajim, Jeruzalém, 1999 (vyšlo posmrtně)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rachel Katznelson-Shazar na anglické Wikipedii.

  1. a b c d e Rahel Katznelson [online]. Jewish Woman's Archive [cit. 2010-09-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Israel Prize recipients in 1958 [online]. Ministerstvo školství Státu Izrael [cit. 2010-09-23]. Dostupné online. (hebrejsky) 
  3. Recipients of Yakir Yerushalayim award [online]. Město Jeruzalém [cit. 2010-09-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-06-17. (hebrejsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]