Dobrodružství rabína Jákoba

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Rabín Jákob)
Dobrodružství rabína Jákoba
Původní názevLes Aventures de Rabbi Jacob
Země původuFrancieFrancie Francie
ItálieItálie Itálie
Jazykfrancouzština
Délka94 min
Žánrfilmová komedie
ScénářRoberto De Leonardis
Danièle Thompsonová
Gérard Oury
Josy Eisenberg
RežieGérard Oury
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleLouis de Funès
Israël Mosche Blauschild
Renzo Montagnani
Miou-Miou
Suzy Delair
… více na Wikidatech
ProdukceBertrand Javal
HudbaVladimir Cosma
KameraHenri Decaë
StřihAlbert Jurgenson
Výroba a distribuce
PremiéraFrancie 18. října 1973
DistribuceMokép
Dobrodružství rabína Jákoba na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dobrodružství rabína Jákoba (v originále Les Aventures de Rabbi Jacob) je francouzsko-italská komedie režiséra Gérarda Ouryho z roku 1973 v hlavní roli s Louisem de Funès. Snímek byl nominován na Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší zahraniční film.[1]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Rabín Jákob, populární newyorský rabín, odcestuje do Paříže za svou rodinou, aby oslavil bar micva svého příbuzného Davida. Francouzský podnikatel Victor Datel spěchá se svým řidičem Salomonem Francií na svatbu své dcery. Na střeše auta převážejí člun. Cestou mají nehodu a auto se převrátí do jezera - na člun, takže plují dál. Datel pak Salomona propustí, protože odmítá pracovat o šábesu. Arabský revolucionář Mohamed Larbi Slimane je zajat zabijáky ze své země, kteří ho unesou do továrny na žvýkačky, kam se po své nehodě uchýlí i Datel.

Datel si zločinců v továrně všimne a zavolá policii, ale místo toho se dovolá pouze jiného telefonu v továrně a ten zvedne Fares, vůdce zabijáků. Ti ho začnou pronásledovat, ale Datel uteče na svou loď. Tam už ale uprchl i Slimane, který z ní zastřelí dva ze zabijáků. Policie se domnívá, že vrahem je Datel, a tak ho začne pronásledovat komisař Andreani.

Slimane použije Datla jako rukojmí a donutí ho dovézt ho na letiště Orly. Tam se ale dostanou i Datlova žena, zabijáci, Andreani a také rabín Jákob. Datel a Sliman se na záchodech potkají s rabínem Jákobem a jeho společníkem, převlečou se za ně, a tak se jim podaří přede všemi uprchnout. Pak na ně ale narazí rabínova rodina, Schmollovi, a odveze je do židovské čtvrti. Jediný, kdo Datla pozná, je Salomon. Následuje mnoho nedorozumění, např. pravý rabín Jákob je zabijáky i Andreanim chvíli považován za Datla, Datel se Slimanem slouží židovskou bohoslužbu, policisté jsou Židy v synagoze považováni za teroristy, kteří chtějí zabít rabína Jákoba.

Zabijákům se nakonec podaří Datla i Slimana znovu dopadnout, ale mezitím vyjde najevo, že v jejich zemi došlo k převratu a Sliman se stal prezidentem. Francouzská vláda mu proto pošle doprovod, který auto, ve kterém jsou Datel, Sliman, zabijáci i pravý rabín Jákob se společníkem, dovede k Invalidovně, kde se koná svatba Datlovy dcery. Ta se zamiluje do Slimana, se kterým odletí do jeho země, Datel se znovu setká se svou ženou a spřátelí se Schmollovými, rabín Jákob se konečně setká se svou rodinou.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Louis de Funès Victor Datel/rabín Jákob
Suzy Delair Germaine Datlová
Marcel Dalio rabín Jákob
Claude Giraud Mohamed Larbi Slimane/rabín Zeiligman
Renzo Montagnani Farès
Henri Guybet Salomon
Popeck Moishe
Miou-Miou Antoinette Datlová
Denise Provence Esther
Claude Piéplu komisař Andreani

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]