RICAIP

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

RICAIP je Výzkumné a inovační centrum pro vyspělou průmyslovou výrobu, zkratka anglického názvu Research and Innovation Centre on Advanced Industrial Production. Je to česko-německá platforma, která podporuje výzkumnou kapacitu ČVUT v Praze a VUT v Brně. Projekt je financován z programu Evropské unie Horizon 2020.

O projektu[editovat | editovat zdroj]

Cílem fáze 1 projektu RICAIP financovaného EU bylo napsat přihlášku projektu RICAIP, který by v případě úspěchu běžel jako RICAIP, fáze 2.

Cílem fáze 2 je povýšení zapojených institucí z centra excelence (CoE) na vnitrostátní úrovni na CoE evropského rozsahu se specializací na umělou inteligenci a průmyslovou robotiku pro technologicky vyspělou průmyslovou výrobu. Projekt vytvoří a vyvine distribuovaný softwarový testbed zaměřený na akademické a průmyslové požadavky.[1]

Cílem výzkumu, vývoje a experimentálních prací kolem testbedu je vybudovat geograficky distribuovabnou infrastrukturu pro rychlý vývoj nových výrobních linek a zkrácení doby jejich náběhu.[2] Tento přístup byl uplatněn při vývoji respirátoru proti pandemii covidu-19.

Zakládajícími partnery byla střediska CIIRC ČVUT spolu s CEITEC VUT v Brně a DFKI a ZeMA z německého Saarbrückenu.[3] Právně je RICAIP zřízeno jako nové autonomní středisko na ČVUT, které spadá pod vědeckého ředitele v organizační struktuře ČVUT CIIRC.

RICAIP je součástí panevropských sítí pro umělou inteligenci CLAIRE (Konfederace laboratoří pro výzkum umělé inteligence) a ELLIS.

Financování[editovat | editovat zdroj]

9/2017 - 8/2018
Projekt získal finanční prostředky z výzkumného a inovačního programu Evropské unie Horizont 2020 ve výši 399 500 Euro.[4]
9/2019 - 2/2026
Projekt získal finanční prostředky z výzkumného a inovačního programu Evropské unie Horizont 2020 ve výši 14 986 000 Euro.[1]
od 2019
Projekt získal prostředky z výzvy OP VVV Teaming ve výši téměř 35 mil. €.[5]

Významná část kapacity centra RICAIP má přispět k modernizaci českých malých a středních firem.[3]

Milníky[editovat | editovat zdroj]

26. 9. 2019
otevření nového centra RICAIP[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]