République (videohra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
République
VývojářiCamouflaj LLC a Logan Games
VydavatelGungHo Online Entertainment
DesignérRyan Payton
EngineUnity
PlatformyiOS, Android, Windows, OS X, PlayStation 4, PlayStation VR, Oculus Quest, Oculus Rift, Oculus Go, Stadia, Nintendo Switch
Datum vydání19. prosince 2013 (iOS, epizoda 1), 30. dubna 2014 (iOS, epizoda 2); 2014 (Windows, OS X)
Žánrystealth, survival horor
Herní módsingle-player
Některá data mohou pocházet z datové položky.

République je videohra typu stealth-survival horror, kterou vydala společnost Camouflaj LLC, ve spolupráci s Logan Games. První vydání hry (19. prosince 2013)[p 1] bylo určeno pouze pro iOS, následně vyšla i pro Android a systémy Windows a OS X. V roce 2016 vyšla verze pro herní konzoli PlayStation 4. Verze hry pro headsety virtuální reality Oculus Go a Oculus Quest vyšla v roce 2019. Druhá epizoda hry (s navazujícím příběhem) byla pro iOS vydána 30. dubna 2014.

Vývoj hry byl financován pomocí kampaně na Kickstarteru, která byla úspěšná (ukončena k 11. květnu 2012) a vynesla tvůrcům více než 500 000 dolarů.

Gameplay[editovat | editovat zdroj]

Hra République kombinuje prvky stealth akce se survival hororem. Hráč komunikuje s hlavní hrdinkou Hope přes mobilní telefon a počítač a pomáhá jí v útěku. Hráč ovládá kamery, ke kterým se dostal díky svým hackerským schopnostem, umístěné ve fiktivním totalitním státě; République. Hráč musí během hry používat tzv. "OMNI View", což je software, který mu umožní širší pohled, odemykat a zamykat dveře, rozptylovat hlídky, či získávat informace. V některých případech musí hráč "OMNI View" upgradovat na vyšší verze, aby se mohl dostat do oblastí s vyšším zabezpečením. Ve Windows a OS X verzi hry bude mít hráč přístup k více kamerám najednou.[1]

Epizoda 1[editovat | editovat zdroj]

République (resp. 1. epizoda nazvaná Exordium) se odehrává v nepojmenovaném totalitním státě (podobný Orwellovu románu 1984), v zařízení Metamorphosis. Prizraci, lidé, kteří jsou oddáni totalitnímu systému, provádí experimenty na tzv. Pre-Cal lidech. Ti se narodili a vyrostli v objektu. Jedna Pre-Cal žena, Hope (dabovaná Renou Stroberovou) zkontaktuje hráče pomocí telefonu a požádá ho, jestli by jí nemohl pomoci dostat se z Metamorphosis. Společně s hráčem pak přijímá pomoc od Coopera, který v přestrojení pracuje v zařízení pro USA.

Epizoda 2[editovat | editovat zdroj]

Druhá epizoda pod názvem Metamorphosis byla pro iOS zařízení uvedena 30. dubna 2014. Nabízí několik vylepšení oproti první epizodě, např. 3D mapu, nové možnosti systému "OMNI View", ARC Prizrak, a další.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. 19. prosince 2013 byla pro iOS vydána 1. epizoda hry.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku République (video game) na anglické Wikipedii.

  1. Team Meeting About République PC & Mac kickstarter.com (anglicky)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]