Oblast Qikiqtaaluk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Qikiqtaaluk)
Oblast Qikiqtaaluk na mapě Nunavutu

Qikiqtaaluk (inuktitutsky ᕿᑭᖅᑖᓗᒃ), též Baffinova oblast je oblast, která je součástí kanadské provincie Nunavut. Jedná se o nejsevernější oblast Kanady. Název pochází z inuktitutštiny a jedná se o označení Baffinova ostrova, který je největším ostrovem v této oblasti. Největším a hlavním městem je Iqaluit (7 740 obyvatel). Nachází se zde mnoho chráněných oblastí.

S 18 988 obyvateli a rozlohou 989 879 35 km² se jedná o největší a nejlidnatější oblast Nunavutu. Nachází se zde i nejsevernější, nejjižnější a nejvýchodnější[1] bod Nunavutu. Hustota zalidnění oblasti je 0,02 obyvatel/km² [2].

Qikiqtaaluk sestává z Baffinova ostrova, Belcherových ostrovů, ostrova Mansel, ostrova Akimiski, ostrova prince Karla, Bylotova ostrova, ostrova Devon, Cornwallisova ostrova, Bathurstova ostrova, ostrova Amunda Ringnese, ostrova Ellefa Ringnese, ostrova Axela Heibergova, Ellesmerova ostrova, poloostrova Melville a severní části ostrova prince Waleského a ostrova Somerset. Žijí zde hlavně Inuité.

Někdy se sem řadí i Hansův ostrov, ten si však nárokuje i Grónsko.

Město Iqaluit

Obce oblasti Qikiqtaaluk[editovat | editovat zdroj]

V závorkách je uveden počet obyvatel obce.

Na Ellesmerově ostrově se nachází oblast zvaná Baffin, Unorganized, kde žije asi 70 lidí a nacházejí se zde dvě obce: Alert (nejsevernější obývané místo světa) a Eureka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podle historiků a antropologů zde před Inuity žili Thulští lidé (předchůdci Inuitů), kteří nahradili lidi Dorsetské kultury. Okolo roku 1300 měli Inuité obchodní spojení s indiánskými kulturami jižní Kanady[4].

Po objevení Ameriky sem začali pronikat Evropané, kteří od Inuitů kupovali kožešiny (hlavně z polárních lišek). Protože lišky žily v oblastech, kde nežila zvířata, které Inuité lovili předtím (například tuleni a sobi karibu), Inuité se začali přesouvat. Později sem začali pronikat křesťanští misionáři.

Během let 1950 a 1975 bylo zrušeno třicet obcí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Qikiqtaaluk Region na anglické Wikipedii.

  1. Canadian Journal of History | UTP Journals. utpjournalsreview.com [online]. [cit. 2017-08-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-05-06. (anglicky) 
  2. CANADA, Government of Canada, Statistics. Census Profile, 2016 Census - Baffin, Region [Census division], Nunavut and Nunavut [Federal electoral district], Nunavut. www12.statcan.gc.ca [online]. [cit. 2017-08-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. CANADA, Government of Canada, Statistics. Census Profile, 2016 Census - Iqaluit, City [Census subdivision], Nunavut and Baffin, Region [Census division], Nunavut. www12.statcan.gc.ca [online]. [cit. 2017-08-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Innu Culture. www.heritage.nf.ca [online]. [cit. 2017-08-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-01-18. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]