Pětinoha

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Pětinoha
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Rybník Pětinoha, od severního konce hráze
Rybník Pětinoha, od severního konce hráze
Základní informace
Vyhlášení12. května 1982
Rozloha5,70 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresPardubice
UmístěníHorní Jelení
Souřadnice
Pětinoha
Pětinoha
Další informace
Kód725
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Pětinoha je rybník v okrese Pardubice, asi dva kilometry jihovýchodně od města Horní Jelení, na jeho katastrálním území. Rybník o rozloze asi 3 ha s přilehlými převážně nelesními mokřadními plochami je chráněn jako přírodní památka o celkové výměře 5,7 ha. Rezervace byla vyhlášena v roce 1982 a spadá pod správu AOPK Pardubice. Založení dosud existujících i již zaniklých jelenských rybníků je přikládáno Vilémovi z Pernštejna, který koupil jelenské obce roku 1495, což je též nejstarší známá zmínka o Horním Jelení.

Rostlinná společenstva[editovat | editovat zdroj]

Rákosiny v jižní části rybníka, pohled z cesty na hrázi

Rybník je dnes značně eutrifizovaný s výskytem běžnějších vodních rostlin. V litorálu se nachází rašeliniště, rozsáhlé rákosiny as. Phragmitetum communis a okrajově i menší plochy luhů.

Rostliny[editovat | editovat zdroj]

Nejcennější v rezervaci bylo litorální rašeliniště. Jedná se o rašeliniště vrchovištního typu s výskytem některých horských prvků v nízké nadmořské výšce (kolem 290 m). V minulosti zde např. rostla rosnatka okrouhlolistá (Drosera rotundifolia), klikva bahenní (Oxycoccus palustris), sedmikvítek evropský (Trientalis europaea) nebo suchopýr pochvatý (Eriophorum vaginatum)[3]. Z dalších rostlin zde rostla např. ostřice šupinoplodá (Carex lepidocarpa), vzácná vodní rostlina hvězdoš podzimní (Callitriche hermaphroditica)[3] nebo černýš český (Melampyrum bohemicum)[3]. Většina z těchto rostlin už asi kvůli degradaci z lokality vymizela. Dodnes zde roste bohatá populace druhu bazanovec kytkokvětý (Naumburgia thyrsiflora).

Živočichové[editovat | editovat zdroj]

Rybník je stanovištěm mnoha druhů vodních ptáků např. kachna divoká, polák velký, často sem zalétá čáp černý či volavka popelavá. Žije zde vydra říční.

Stav lokality[editovat | editovat zdroj]

V posledních 20 letech došlo v přírodní památce ke katastrofální degradaci. Příčinou je silná eutrofizace rybníka, která ovlivnila přilehlé rašeliniště. Eutrofizace je způsobena kapro-kachním“ hospodařením na rybníce. Následkem toho došlo k masovému šíření rákosu obecného (Phragmites australis) a k silnému potlačení či úplnému vymizení konkurenčně slabých druhů vázaných na oligotrofní prostředí. Dalším problémem byla absence managementu a vysýchání rašeliniště v některých obdobích. Degradace začala asi o 5 let dříve než na sousedním rybníku Hanzlíkovec, kde se vyskytuje podobný typ vegetace.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]
  3. a b c RYBÁŘ, Petr; a kolektiv. Přírodou od Krkonoš po Vysočinu. Hradec Králové: Kruh, 1989. 392 s. 46-011-89. Kapitola Pětinoha, s. 221. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]