Pyskowice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pyskowice
Náměstí v Pyskowicích
Náměstí v Pyskowicích
Pyskowice – znak
znak
Poloha
Souřadnice
StátPolskoPolsko Polsko
VojvodstvíSlezské
OkresHlivice
Gminaměstská gmina
Pyskowice
Pyskowice
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha31,14 km²
Počet obyvatel18 432[1]
Hustota zalidnění591,90 obyv./km²
Etnické složeníSlezané, Němci, Poláci a další
Náboženské složenířímští katolíci, luteráni a další
Správa
StarostaAdam Wójcik
Oficiální webwww.pyskowice.pl
Adresa obecního úřaduStrzelców Bytomskich 3
Telefonní předvolba+48 32
PSČ44-120
Označení vozidelSGL
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pyskowice (německy Peiskretscham) jsou město v jižním Polsku ve Slezském vojvodství v okrese Hlivice. Leží na historickém území Horního Slezska na severozápadním okraji katovické konurbace zhruba 10 km severně od Hlivic. Z geomorfologického hlediska se rozkládají na Slezské vysočině, protéká tudy řeka Drama. V červnu 2019 zde žilo 18 432 obyvatel.

Městečko bylo založeno během středověké velké kolonizace, první písemná zmínka pochází z roku 1256. Sdílelo osud Bytomského a Opolského knížectví, tedy do roku 1742 patřilo Koruně království českého a Habsburské monarchii. Po první slezské válce připadlo Prusku a součástí německého státu zůstalo až do roku 1945, kdy bylo přičleněno k socialistickému Polsku.

Historické jádro Pyskowic bylo z velké části vypáleno po obsazení města Rudou armádou na jaře 1945, avšak na rozdíl od mnoha jiných slezských měst došlo pak k jeho obnově se zachováním původní urbanistické kompozice – klasické jednopatrové řadové domy se šikmými červenými střechami. Mezi dochované památky patří farní kostel sv. Mikuláše či novorenesanční radnice z roku 1822, v níž nyní sídlí Městské muzeum.

Radnice

Severně od starého centra se rozprostírají Nowe Pyskowice – velké sídliště postavené v 50. letech 20. století ve stylu socialistického realismu. Jižně od řeky Dramy naopak převládá rodinná a vilová zástavba. Dále k Pyskowicím patří dříve samostatná obec Dzierżno (Sersno). Dzierżnem prochází Hlivický průplav a na jeho katastru se nacházejí dvě vodní nádrže: Dzierżno Duże (Velké Dzierżno) a Dzierżno Małe (Malé Dzierżno).

Pyskowice protíná železniční trať HliviceOpolí. Ve městě se nachází železniční skanzen a opravárenské závody. Městskou autobusovou dopravu zajišťují linky integrovaného systému katovické aglomerace (Zarząd Transportu Metropolitalnego, ZTM).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]