Pustý vrch

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pustý vrch
Pustý vrch z jihu
Pustý vrch z jihu

Vrchol499 m n. m.
Prominence26 m ↓ východní sedlo
Izolace1,4 km → Sokolí vrch
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříČeské středohoří / Verneřické středohoří / Benešovské středohoří
Souřadnice
Pustý vrch
Pustý vrch
Horninaalkalický bazalt, tefrit, augitit (analcimický), pyroklastika bazaltoidních hornin.
PovodíPloučnice (Labe)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pustý vrch je 499 metrů vysoký kopec mezi Děčínem a obcí Dobrná v Ústeckém kraji. Nachází se 3,5 km východně od centra města a leží v CHKO České středohoří. Po celém obvodu je odvodňován řekou Ploučnicí. Vrcholová část kopce a severovýchodní úbočí patří k obci Dobrná, jihozápadní úbočí k děčínské části Děčín XXVII-Březiny a dolní části severozápadního úbočí k děčínské části Děčín XXVIII-Folknáře.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vrch je orientovaný ve směru severozápad-jihovýchod. Tvoří ho paleogenní (paleogén: 23–66 mil. let) vulkanity jako alkalický bazalt, tefrit, augitit, jež jsou obklopeny pyroklastiky bazaltoidních hornin.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

a vrchol se dá dostat buď z jihu odbočením z lesní cesty vedoucí k silnici spojující Dobrnou a děčínskou čtvrť Březiny anebo ze severu od silnice vedoucí k Sokolímu vrchu. Po jižním svahu Pustého vrchu kdysi vedla lesní cesta.

Mineralogická lokalita[editovat | editovat zdroj]

Pustý vrch je vyhledávanou mineralogickou lokalitou. Na vrcholu jsou skalní výchozy, kde se nachází nejkvalitnější ukázky thomsonitu. V bazaltech se velmi hojně vyskytují dutiny po neuniklých plynech, kde po utuhnutí magmatu postupně vykrystalizoval tento minerál. V menší míře se zde nachází i gismondin, phillipsit a vzácně kalcit a natrolit. Mateční hornina je poměrně houževnatá a k jejímu narušení je potřeba palice.[1]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MYSLIVEČEK, Jakub. Zeolitová lokalita Pustý vrch u Folknářů [online]. Stránky sběratele minerálů a zkamenělin Jakuba Myslivečka [cit. 2018-08-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]