Pupeční žmolek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pupeční žmolek

Pupeční žmolek je kulička tvořená nahromaděnými textilními vlákny v lidském pupíku.

Výzkum[editovat | editovat zdroj]

V roce 2001 provedl Dr. Karl Kruszelnicki z University of Sydney v Austrálii průzkum, aby zjistil, proč se žmolek v pupíku tvoří. Došel k závěru, že se jedná většinou o zbloudilá vlákna z oblečení, smíchaná s některými odumřelými kožními buňkami a tělesným ochlupením. Žmolky tak pocházejí z oděvů, kdy se jejich vlákna pohybují a uvolňují třením o chloupky kolem pupíkového otvoru. Dr. Kruszelnicki byl oceněn Ig Nobelovou cenou za interdisciplinární výzkum v roce 2002. [1] Ig Nobelova cena se uděluje za „úspěchy, které nelze nebo by se neměly opakovat“. Rakouský vědec Georg Steinhauser také provedl výzkum žmolků.[2][3]

Frekvence[editovat | editovat zdroj]

Ženy se proto setkávají s nižším množstvím žmolků kvůli obecně jemnějším a kratším chloupkům na těle. S nejvíce žmolky se tak potýkají především starší muži, jelikož jejich chlupy jsou hustší a početnější.

Vzhled[editovat | editovat zdroj]

Žmolek má nejčastěji podobu měkkého chuchvalce modrošedé barvy, jedná se však pravděpodobně o průměr všech nošených barev oblečení. Barevnost žmolků tedy zabírá velký rozsah barevného spektra. Žmolky jsou zcela neškodné a není třeba je likvidovat.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Richard Macey. Not noble, but navel fluff study wins prize. Sydney Morning Herald. 2002-10-05. Dostupné online. 
  2. SAWER, Patrick. Revealed: The secrets of belly button fluff. The Daily Telegraph. 2009-03-01. Dostupné online [cit. 2009-03-02]. 
  3. https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/vidensky-chemik-odhalil-tajemstvi-zmolku-v-pupiku-40220471

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]