Psionika

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Psionik)

Psionika, či také ve zkratce PSI (z angličtiny Para Sensual Intelligence) označuje paranormální psychické schopnosti, zejména ty, které si osoba uvědomuje a má je pod kontrolou. Termín je nejčastěji užíván ve fantasy, sci-fi a počítačových hrách. Používá se ovšem i v reálném světě, kde se osobami s "PSI schopnostmi (paranormálními schopnostmi)" označují osoby, o kterých se říká, nebo které samy o sobě tvrdí, že ovládají nějaké takové schopnosti (typickým příkladem je telekineze, nebo telepatie).

Historie a terminologie[editovat | editovat zdroj]

B. P. Wiesner a Robert Thouless poprvé v roce 1942 použili termínu „PSI“ jako výrazu z oblasti parapsychologických jevů včetně zahrnujícího také telekinezi a mimosmyslové vnímání. Původní terminologie rozdělovala PSI do PSI-gama, kam patřily příklady vjemů a PSI-kapa, kam patřily příklady činnosti. Tyto termíny se později dále specifikovaly na aktivní PSI a pasivní PSI.[1][2]

Později, John W. Campbell navrhl termín psionika, který složil s z výrazů „PSI“ (psychika) a „electronics“ (technika), kterým naznačil, že síla vědomí může také spolehlivě vykonávat práci. Výraz psionika byl v souvislost s počítačovými hrami a paranormálními jevy rozšířen po internetu jejími zastánci.[3]

Typy psioniky[editovat | editovat zdroj]

  • Telepatie jako komunikace v mysli, telepatický útok, či obrana, ovládání mysli a vytváření halucinací.
  • Mimosmyslové vnímání jako třeba jasnovidectví, předtuchy či vzdálené vidění
  • Psychokinetické schopnosti („ovládání hmoty vůlí“), například telekineze - ovládání předmětů pomocí vůle. Další psychokinetické schopnosti jsou založené na bázi energie jako Pyrokineze (schopnost například zažehnout oheň vůlí), Elektrokineze (ovládání elektrického proudu) a Kryokineze (ovládání chladu) atd. Protože hmota a energie jsou pevně spoutány fyzikálními zákony jsou tyto schopnosti vlastně „mocí nad atomy“, které mohou kontrolovat - tedy Pyrokineze či Kryokineze mohou ovládat pohyb molekul v tělese.
  • Schopnosti cestovat v prostoru a čase, jako třeba teleportace, astrální cestování, dimenzionální cestování, cestování časem a manipulace s tokem času.
  • Psychometabolické schopnosti jako velmi rychlé hojení, odolnost vůči prostředí, schopnost vzdorovat bolesti atd.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Psionics na anglické Wikipedii.

  1. www.parapsych.org [online]. [cit. 2007-11-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-08-24. 
  2. Archivovaná kopie. forums.vsociety.net [online]. [cit. 2007-11-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2006-08-23. 
  3. Archivovaná kopie. www.davidszondy.com [online]. [cit. 2007-11-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-08-06. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]