Pseudopanax ferox

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPseudopanax ferox
alternativní popis obrázku chybí
Vzrostlé stromy (Pseudopanax ferox)
Stupeň ohrožení podle IUCN
téměř ohrožený
téměř ohrožený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmiříkotvaré (Apiales)
Čeleďaralkovité (Araliaceae)
PodčeleďAralioideae
Rodpseudopanax (Pseudopanax)
Binomické jméno
Pseudopanax ferox
Kirk, 1890
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Dospívající jedinec
Mladý jedinec
Mladistvé listy

Pseudopanax ferox je novozélandský endemit, druh neopadavého stromu z rodu pseudopanax. Tato pomalu rostoucí dřevina nemá, na rozdíl od většiny ostatních druhů rodu, listy složené, ale jednoduché a je déle zvláštní svou výraznou heterofylií, schopností vytvářet na jedinci s postupem věku listy odlišných tvarů. Roste na obou hlavních novozélandských ostrovech, na Severním je vzácnější než na Jižním.[2][3][4][5]

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Je i na novozélandské prostředí poměrně neobvyklou dřevinou, která vyrůstá od pobřeží až do výšky 800 m n. m. Vyskytuje se na zpevněných písečných dunách, na recentních aluviálních naplaveninách hrubého štěrku, na vápencových výchozech či na suťových svazích posetých kamennými balvany. Houževnatá rostlina preferující sušší stanoviště, plné oslunění a mírné klima, která snese i málo úrodnou půdu a polostín. Na mokrých stanovištích je ale náchylná k hnilobě kořenů.

Je pomalu rostoucí druh, ve věku pěti let bývá strom vysoký do 2 m, dospělosti dosahuje okolo patnácti roků. Na jižní polokouli kvete v lednu, plody dozrávají od dubna.[4][5][6]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Dvoudomý, stálezelený strom vyrůstající do výše až 6 m a mající kmen o průměru nejvýše 25 cm. Je dřevinou s výrazně odlišným růstem a rozdílnými listy v mladistvém a dospělém věku. V mládí mívá semenáč nevětvený kmínek a z něj neuspořádaně vyrůstají svěšené úzké, tuhé, tmavě šedozelené až tmavě hnědé listy se zdůrazněnou střední žilkou. Jsou dlouhé 10 až 50 cm a široké jen 0,5 až 1,5 cm, bývají tuhé, tlusté, po obvodě porostlé širokými, zaoblenými nebo pilovitými laloky s vypouklými hrbolky, konec mají zakončený dvěma až šesti ostře zahnutými laloky. Na rubové straně jsou někdy světlejší.

Jakmile se pomalu rostoucí strom blíží dospělosti, nové listy se krátí, rozšiřují a dostávají tmavě zelenou až zelenohnědou barvu. Nato se změní i jeho celkový tvar, z jednoduchého kmínku se svěšenými listy na typický stromový tvar s větvemi roztaženými do kulaté koruny. Nové listy jsou tmavě zelené až světle čokoládově hnědé, bývají dlouhé 5 až 15 cm a široké do 2 cm, mají pevný 1 až 2 cm dlouhý řapík, po obvodě jsou celistvé nebo vroubkované, na vrcholu tupé a s vystouplou středovou žilkou. Kmen je podélně hluboce rýhovaný, šedobíle skvrnitý s výraznými jizvami po opadaných listech a často porostlý lišejníkem. Ačkoliv je normou jeden kmen, může se rostlina již v mládí po poškození vrcholu rozvětvit do několika kmenů, případně mohou z kmene již dospělého stromu vyrašit podlouhlé mladistvé listy.

Na některých stromech jsou květy oboupohlavné, na jiných pouze samčí, všechny jsou sestavené do vrcholových složených okolíků. Oboupohlavné květy mají pět tyčinekprašníky, pětidílný semeníkvajíčky a čnělku s laločnou bliznou, samčí květy mají pouze tyčinky a prašníky s pylem. V opylených samičích květech se vytvoří vejčité, purpurově hnědé až fialové, masité plody velké asi 8 mm, které jsou pochoutkou ptáků, hlavně holubů. Listy stromů bývají spásány jeleny, kozami a vačicemi, zvířata často uhryžou vrchol mladého stromku a ten zahyne nebo se od mládí nepřirozeně rozvětví.[2][4][5][6][7][8][9]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Strom Pseudopanax ferox se dříve pěstoval jen zřídka, v současnosti bývá vysazován jako raritní dřevina do nevelkých zahrad. Roste velmi pomalu, je neopadavý a velmi štíhlý, proto se používá jako doplněk moderní architektury budovy. Při výšce 5 m, které dosáhne za 10 až 15 let, zabírá plochu ne větší než 1 m², po tuto dobu se může pěstovat ve větší nádobě. Je odolný vůči chladu a mrazu do -5 °C.[10][11]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02]
  2. a b Dendrologie.cz: Pseudopanax ferox [online]. Petr Horáček a J. Mencl, rev. 2007-02-02 [cit. 2021-12-20]. Dostupné online. 
  3. POWO: Pseudopanax ferox [online]. Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew, UK, rev. 2021 [cit. 2021-12-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. a b c DE LANGE, Peter J. Pseudopanax ferox [online]. New Zealand Plant Conservation Network, Wellington, NZ [cit. 2021-12-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. a b c HAMMOCK, Jen. Atlas of Living Australia: Pseudopanax ferox [online]. Atlas of Living Australia, CSIRO Black Mountain, Canberra, AU [cit. 2021-12-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. a b Pseudopanax ferox [online]. Auckland Botanical Gardens, Manurewa, NZ [cit. 2021-12-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Pseudopanax ferox [online]. New Zealand Forest Owners Association, Wellington, NZ [cit. 2021-12-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Pseudopanax ferox [online]. O2 Landscapes Ltd, Oratia, Auckland, NZ [cit. 2021-12-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-12-20. (anglicky) 
  9. Lancewood, or horoeka, .... [online]. Department of Conservation, Wellington, NZ [cit. 2021-12-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. Pseudopanax ferox [online]. Big Plant Nursery, Ashington, West Sussex, GB [cit. 2021-12-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  11. Pseudopanax ferox [online]. International Dendrology Society, Kington, Herefordshire, UK [cit. 2021-12-20]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]