Protěž lesní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxProtěž lesní
alternativní popis obrázku chybí
Protěž lesní (Gnaphalium sylvaticum)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvězdnicotvaré (Asterales)
Čeleďhvězdnicovité (Asteraceae)
Rodprotěž (Gnaphalium)
Binomické jméno
Gnaphalium sylvaticum
L., 1753
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Horní část květenství

Protěž lesní (Gnaphalium sylvaticum, syn. Omalotheca sylvatica) je planě rostoucí rostlina nápadná svými našedlými lodyhami i listy, které si udržuje dlouho do podzimu. V přírodě České republiky je hojná hlavně od středních poloh do podhůří.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rostlina se vyskytuje jako původní druh téměř v celé Evropě (chybí pouze v nejsevernějších částech a řídce se vyskytuje na jihu) a dále na západní Sibiři, v okolí Kavkazu a ve Střední Asii. Je zavlečená na východě Severní Ameriky, Novém Zélandu i ruském Dálném východě. V ČR roste do nadmořské výšky 1200 m.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Druh vyrůstá na světlých místech v lesích, na loukách, pastvinách, mezích mezi polí a okolo komunikací. Vyžaduje suchou až mírně vlhkou a výživnou půdu s dostatkem humusu která může být hlinitá, písčitá i kamenitá, ale nesmí byt zásaditá. Rozšiřuje se oddenky a ochmýřenými semeny která roznáší vítr.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Až 60 cm vysoká, vytrvalá, šedoplstnatá rostlina rostoucí z rozvětveného oddenku. Společně s přímými nebo poléhavými a vystoupavými květnými lodyhami vyrůstají i mnohé nekvetoucí výběžky. Lodyha je hustě porostlá listy které jsou na líci lysé a na rubu šedoplstnaté a mají výraznou střední žilku. Celokrajné listy s krátkým řapíkem jsou podlouhle kopinaté, spodní jsou až 10 cm dlouhé a jen do 1 cm široké. Po lodyze směrem vzhůru jsou stále kratší a užší, až přejdou v čárkovité listeny.

Krátce stopkaté nebo přisedlé úbory, velké jen 0,6 cm, vyrůstají jednotlivě nebo po dvou až osmi z paždí listenů a bývají sestavené do klubíček nebo krátkých hroznů. Společně tak úbory, v počtu čtyřicet až osmdesát, tvoří husté květenství zabírající třetinu až dvě třetiny délky lodyhy.

Ve středu úboru jsou tři až čtyři oboupohlavné květy s pětilaločnou trubkovitou korunou. Po obvodě je asi sedmdesát samičích květů s úzce trubkovitou až vláknitou trojcípou korunou. Ve třech až čtyřech řadách rostoucí blanité listeny zvonkovitého nebo válcovitého zákrovu jsou kopinaté, světle zelené nebo nahnědlé. Rostliny kvetou v období července až října. Plody jsou podlouhlé žlutohnědé nažky, asi 1 mm dlouhé, které mají paprsčitý chmýr se štětinkami asi 3,5 mm dlouhými. Nažky si podržují klíčivost i pět let. Ploidie druhu je 2n = 56.

Druh je hodně variabilní v délce lodyh a jejich větvení, v délce listů a ochlupení, v počtech úborů a barvě jejich zákrovů i velikosti a tvaru květenství. Je průběžně rozlišováno několik variet které však mají malou taxonomickou hodnotu.

Možnost záměny[editovat | editovat zdroj]

Protěž lesní je podobná protěži norské s kterou může i společně vyrůstat. Spolehlivým rozlišovacím znakem jsou čepele listů, u protěže lesní jsou jednožilné, kdežto u protěže norské troj až pětižilné.[1][2][3][4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HRČKA, Daniel. Taxonomicko-chorologická studie rodu Gnaphalium L. s. l. v ČR. Praha, 2000 [cit. 30.04.2015]. Diplomová práce. Univerzita Karlova v Praze. Vedoucí práce Bohdan Křís. Dostupné online. Archivováno 5. 5. 2015 na Wayback Machine.
  2. MRÁZEK, Tomáš. BOTANY.cz: Gnaphalium sylvaticum [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 20.07.2009 [cit. 2015-04-30]. Dostupné online. 
  3. Finland Nature and Species: Gnaphalium sylvaticum [online]. Luonto Porti Nature Gate, Helsinki, FI [cit. 2015-04-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Wilde planten: Gnaphalium sylvaticum [online]. Wilde planten in Nederland en België, NL [cit. 2015-04-30]. Dostupné online. (nizozemsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]