Prosincoví kluci

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prosincoví kluci
Původní názevDecember Boys
Země původuAustrálieAustrálie Austrálie
Jazykangličtina
Délka105 minut
ŽánrDrama / Rodinný / Romantický
ScénářMarc Rosenberg
Ronald Kinnoch
RežieRod Hardy
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleDaniel Radcliffe
Lee Cormie
Jack Thompson
Victoria Hill
Teresa Palmer
ProdukceRichard Becker
HudbaCarlo Giacco
KameraDavid Connell
StřihDany Cooper
Výroba a distribuce
PremiéraAustrálie 9. září 2007
Produkční společnostVillage Roadshow Pictures
DistribuceVillage Roadshow Pictures
Becker Group
Warner Independent Pictures (USA)
Tržby1 175 579 USD[1]
Prosincoví kluci na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Prosincoví kluci (orig. December Boys) je australský film z roku 2007 režiséra Roda Hardyho natočený podle stejnojmenné novely spisovatele Michaela Noonana. Jedná se o první film Daniela Radcliffea netýkající se Harryho Pottera od snímku Agent z Panamy z roku 2001.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Film sleduje čtyři australské chlapce z 60. let v dospívání během jedněch prázdnin, kdy se změní jejich život. Všichni chlapci jsou vychováváni v římskokatolickém sirotčinci v australské pustině, všichni se narodili v prosinci a jako dárek k narozeninám jsou posláni na prázdniny na pláž k panu a paní McAnshovým. Tam se seznámí s Ranařem, mužem, který tvrdí, že je kaskadér na motorce v nedalekém cirkuse, a jeho manželkou Teresou. Misty, Spark a Spit se s Teresou sblíží, ale nejstarší Maps s ní stále nechce moc mluvit. Místo toho tráví čas s teenagerkou jménem Lucy, která na pláž přijela na prázdniny ke svému strýci. Často se setkávají v místních skalách.

Jednou chlapci sledují oknem Teresu, jak se převléká, ale Misty, nejzbožnější z nich, hodí na střechu kámen, aby je přinutil odejít. Misty se pak vrátí do domu McAnshových a škvírou mezi dveřmi se podívá, kdo se sprchuje v koupelně. Tam uvidí nemocné tělo paní McAnshové. Chlapci brzy přijdou na to, že má rakovinu prsu.

Jednoho večera Misty náhodou uslyší Ranařův rozhovor s přáteli o možnosti, že by s Teresou někoho z nich adoptovali. Nadšený z toho, že by konečně mohl mít rodiče, si to nechá pro sebe. Nakonec se rozhodne svěřit se s tím u zpovědi. Ostatní chlapci si všimnou, že se zpovídá dlouho, a tak za ním pak běží a tajemství z něj dostanou. Misty, Spark a Spit pak soupeří o přízeň Ranaře a Teresy, snaží se vypadat co nejlépe. Maps oproti tomu nedokáže pochopit, co je na rodičích tak úžasného a svěří se s tím Lucy. S ní prožije také svůj první polibek a ztratí s ní také své panictví.

Den poté Maps zjistí, že Lucy odjela zpět domů a vrátí se nejdříve za rok. Se zlomeným srdcem jde k cirkusu, kde pracuje Ranař, aby si s ním promluvil. Tam zjistí, že Ranař není motorkář ale uklízí tam po zvířatech. Rozčílený, že jim Ranař lhal, běží zpět a najde Mistyho obraz, na kterém je jako syn Ranaře a Teresy, a rozbije ho. Misty začne Mapse bít zbytky obrazu. Pouto mezi chlapci je přerušeno.

Ranař pak najde Mapse a všechno mu vysvětlí. Vyjde najevo, že dřív opravdu vystupoval na motorce. Všechny své triky dělal s Teresou, dokud nedošlo k nehodě, po které Teresa strávila téměř rok v nemocnici a od té doby nemůže mít děti, což je i důvodem, proč se rozhodli adoptovat.

Maps se pak vrátí na pláž a od Sparka a Spita zjistí, že se Misty topí v moři. Maps ho jde zachránit, i když sám neumí plavat. Oba se pak téměř utopí, pod vodou vidí zjevení Panny Marie. Než se jí mohou dotknout, Ranař je zachrání. Maps a Misty se usmíří, ze všech čtyř se stanou znovu přátelé.

Následující den si chlapce zavolají Ranař a Teresa domů, aby jim něco řekli. Oznámí jim, že se rozhodli adoptovat Mistyho. Ten se s kamarády rozloučí a spolu s Teresou a Ranařem ze zápraží sleduje, jak chlapci odcházejí a začínají si hrát na pláži. Misty si uvědomí, že jeho kamarádi jsou jeho skutečná rodina a odmítne Ranařovu a Teresinu nabídku. Vrátí se s chlapci tedy zpět do sirotčince.

O několik desetiletí později se Misty jako starý muž vrátí na pláž, kde již jsou i Spark a Spit. Má s sebou Mapsův popel a prsten, který Mapsovi dala Lucy. Maps zemřel, když jako kněz pomáhal uprchlíkům v Africe. Muži společně rozpráší Mapsův popel ve větru a vzpomínají na časy, které tam strávili.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Daniel Radcliffe Maps
Lee Cormie Misty
Christian Byers Spark
Drew McAlistair Spit
Jack Thompson Bandy McAnsh
Teresa Palmer Lucy
Sullivan Stapleton Ranař
Victoria Hill Teresa
Kris McQuade paní McAnshová
Ralph Cotterill Shellback
Frank Gallacher otec Scully

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku December Boys na anglické Wikipedii.

  1. December Boys (2007) [online]. Box Office Mojo [cit. 2011-08-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]