Prosiecka dolina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Prosiecka dolina
IUCN kategorie Ia (Přísná přírodní rezervace)
Základní informace
Vyhlášení2004
Rozloha341,97 ha[1]
Poloha
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Prosiecka dolina
Prosiecka dolina
Další informace
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Tiesňava_vrát
Vodopád v Prosiecké dolině
Turisté na žebřících
Louky na Svoradě

Prosiecka dolina je krasová dolina nacházející se v Chočských vrších, které protíná od severu na jih. Její celková délka je 3,5 km. Začíná na horských loukách Svoradu a vyúsťuje v blízkosti podhorské obce Prosiek. Zároveň je součástí stejnojmenné národní přírodní rezervace.

Geologické podmínky[editovat | editovat zdroj]

Z geologického hlediska jde o krasovou kaňonovitou dolinu potoka Prosiečanka. Dolina je tvořena vápenci a dolomity podobně jako celé Chočské vrchy. Erozní činnost Prosiečanky vymodelovala typický krasový vzhled doliny, který se projevuje četnými skalními bradly a věžemi tvořenými z odolnějších vápenců. Typickým vnějším krasovým znakem jsou i četné soutěsky, zejména na začátku a v závěru doliny. V údolí se nachází několik vyvěraček a ponorů (zejména na Svoradě). Souvrství vápenců a dolomitů vytvářejí ideální podmínky pro vznik jeskyní, z nichž je nejznámější Prosiecká jeskyně.

Rostlinstvo[editovat | editovat zdroj]

Flóra Prosiecké doliny je typická pro vápencové podloží. Z hlediska vegetace patří do bukové oblasti s četnými bukovými lesy a jedlovými bučinami. Členitý reliéf v kombinaci se silným zahloubením a častými teplotními inverzemi způsobily udržení se chladnomilných až alpinských druhů rostlin jako reliktních společenství. Příkladem je výskyt plesnivce alpského. Tento jev se nazývá inverze rostlin.

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Prosiecka dolina bývá považována za nejkrásnější dolinu zejména pro krasové útvary a pestrost rostlinstva. Čtenáři časopisu Krásy Slovenska ji označili za nejkrásnější dolinu Slovenska. Mezi největší lákadla patří vodopád v závěru doliny, ke kterému se dá dostat z rozcestí Vidová po žebřících vedoucích po skalách v tiesňavě.

Dolinou vede naučná stezka, na které jsou instalovány početné informační tabule popisující její charakteristiky. Stezka začíná v obci Prosiek a vede po modré turistické značce modrá turistická značka napříč celou dolinou. Pod bradlem Kubín odbočuje k žebříkům směrem na louky Svoradu, odkud možné dále pokračovat po:

Zelený chodník lze použít jako alternativní cestu z Liptovské kotliny (Liptovské Anny) přes Svorad do Kvačianské doliny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Prosiecka dolina na slovenské Wikipedii.

  1. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]