Prora

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prora
Základní informace
Slohnacistická architektura
ArchitektClemens Klotz
Poloha
AdresaBinz, NěmeckoNěmecko Německo
Nadmořská výška4 m
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Prora je rekreační areál u města Binz na německém ostrově Rujána. V letech 1936 až 1939 zde organizace Kraft durch Freude budovala největší prázdninové letovisko na světě nazvané Koloss von Prora: osm obytných bloků se podle projektu mělo táhnout v délce 4,5 km podél pobřeží zálivu Prorer Wiek ve vzdálenosti 150 m od pláže. Podle plánů nacistických funkcionářů zde mělo trávit dovolenou u moře až dvacet tisíc německých dělníků naráz.[1] Albert Speer vybral plán architekta Clemense Klotze, který počítal s dvoulůžkovými pokoji s výhledem na moře, ubytovací zařízení mělo být vybaveno také biografem, koncertním sálem a sportovišti. Projekt byl oceněn na Světové výstavě 1937 v Paříži.

Po vypuknutí druhé světové války byly práce na výstavbě zastaveny. Po válce zde byli ubytováni vyhnanci z východní Evropy, poté v areálu cvičila Sovětská armáda a tři z osmi bloků byly zničeny, zbytek využívala od roku 1956 Nationale Volksarmee jako kasárna. Po sjednocení Německa se část budov adaptovala na hostel, zbytek byl ponechán svému osudu a ničil ho zub času i vandalové. V roce 2000 bylo založeno dokumentační středisko s expozicí připomínající souvislost Prory s nacistickou propagandou.[2]

V roce 2004 německý stát odprodal komplex soukromým investorům, v roce 2017 byl zahájen prodej luxusních apartmánů. Dokončení rekonstrukce je plánováno na rok 2022.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Místo pro nacistické dělníky. Na Rujáně se prodávají byty v Hitlerově obřím komplexu | Svět. Lidovky.cz [online]. 2017-07-15 [cit. 2020-04-09]. Dostupné online. 
  2. Prora: Památník nacistického gigantismu zohyzdil čas. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2020-04-09]. Dostupné online. 
  3. Podivný osud největšího hotelu na světě: Hitlerův čtyřkilometrový kolos nepřivítal jediného hosta. Reflex.cz [online]. [cit. 2020-04-09]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]