Hvězda typu Beta Cephei

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hvězdy typu Beta Cephei, také označované jako hvězdy typu Beta Canis Majoris jsou proměnné hvězdy, které vykazují malé změny jasnosti způsobené pulzací jejich povrchu. Obvykle jsou to horké hvězdy spektrální třídy B. Neměly by se zaměňovat s cefeidami, tedy hvězdami typu delta Cephei.

Vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

Tyto hvězdy jsou hvězdy hlavní posloupnosti s hmotností 7 až 20 Sluncí. Patří sem některé z nejjasnějších hvězd noční oblohy, například Becrux a Agena. Je sem také zařazena Spica, ovšem její pulzace se roku 1970 z neznámého důvodu zastavily.[1] Jasnost (ve viditelném světle) těchto hvězd se mění o 0,01 až 0,3 hvězdné velikosti v periodách 0,1-0,3 dne (2,4-7,2 hodin).[1] Změny zářivého výkonu jsou však větší, v ultrafialovém záření až o 1m. Prototyp těchto hvězd, Beta Cephei mění jasnost v rozmezí 3,16m-3,27mbehem 4,57 hodin. Hvězdy dosahují nejvyšší jasnosti, když jsou nejmenší a nejteplejší.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Beta Cephei variable na anglické Wikipedii.

  1. a b BSJ. The Beta Cephei Stars and Their Relatives [online]. American Association of Variable Star Observers, 16 July 2010 [cit. 2015-08-02]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]