ATHENS

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Program Athens)

ATHENS (akronym z Advanced Technology Higher Education Network/Socrates) je výměnný vzdělávací program, který je pořádán evropskými technickými univerzitami. Program má délku jednoho týdne a probíhá dvakrát ročně – v březnu a v listopadu. Program koordinuje francouzský ParisTech.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Program ATHENS byl založen v roce 1996 a zpočátku (v letech 1997–2001) byl finančně podporován Evropskou unií skrze program Sokrates. V současnosti je program financován členskými univerzitami. Mezi předchůdce patří také Semaine Européenne („Evropský týden“), který konal ParisTech v letech 1992–1999 a program Leuven Network konaný mezi roky 1990 a 1997.

Průběh[editovat | editovat zdroj]

Studenti se na program hlásí s několikaměsíčním předstihem. Mají na výběr desítky kurzů pořádaných na členských univerzitách.[1] Podle vlastních preferencí si jich mohou vybrat až pět, ale finální výběr záleží na organizátorech v Paříži. Stipendium pokrývá část nákladů na dopravu a na ubytování.

Kurzy nejsou zaměřeny pouze na obory primárně vyučovaných na členských školách (fyzika, chemie, informatika, elektrotechnika, telekomunikace, stavitelství…), ale snaží se pokrýt i humanitní obory či umění.

Během týdne jsou kromě vzdělávacích aktivit organizovány i tzv. European Dimension Activities. Ty většinou spočívají v prohlídce města, seznámení se s místní kulturou a kulturou ostatních zahraničních studentů. Prostor je dán i seznámení s místními studenty.

Podle oficiálních propozic by měl mít jeden kurz ATHENS hodnotu 2–3 ECTS kreditů.

Členské univerzity[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku ATHENS Programme na anglické Wikipedii.

  1. Přehled probíhajících kurzů. www.athensprogramme.com [online]. [cit. 2018-07-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-07-14. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]