Pro illa vice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Latinský výraz pro illa vice znamená „pro tu (jednu) dobu“,[1][2] šířeji: „v té době výjimečně“. Jedná se o variantu latinského výrazu pro hac vice.

Označuje jednotlivý případ nebo výjimku, která již není aktuální a která kdysi platila v určité době v minulosti, na kterou se odkazuje. Jako terminus technicus v oficiálních titulech římskokatolické církve označuje výraz titulární biskupský stolec nebo kardinála jáhna, který byl kdysi udělen pro hac vice, tj. „pro tento (jeden) čas“, tj. výjimečně, jako titulární arcibiskupský stolec nebo kardinálu knězi jako titulární kostel. Poté se ale stolec vrátil ke své původní hodnosti titulárního biskupského stolce či kardinálského jáhenství.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pro illa vice na německé Wikipedii.

  1. ADELEYE, Gabriel; ACQUAH-DADZIE, Kofi; SIENKEWICZ, Thomas J; MCDONOUGH, James T. World dictionary of foreign expressions: a resource for readers and writers. Illinois: Mundelein (Bolchazy-Carducci Publishers), 2000. ISBN 978-0865164239. S. 317. (angličtina) 
  2. BURRILL, Alexander M. A Law Dictionary and Glossary. 2. vyd. Svazek II. New York: [s.n.], 1867. Dostupné online. S. 338. (angličtina) 
  3. MIRANDA, Salvador. The Cardinals of the Holy Roman Church [online]. Florida International University [cit. 2022-03-01]. Dostupné online. (angličtina) 

Související články[editovat | editovat zdroj]