Prievaly

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prievaly
Prievaly – znak
znak
Prievaly – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška245 m n. m.
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajTrnavský
OkresSenica
Tradiční regionZáhoří
Prievaly
Prievaly
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha15,0 km²
Počet obyvatel985 (2021)[1]
Hustota zalidnění65,6 obyv./km²
Správa
Statusobec
StarostaJana Petrášová
Vznik1439 (první písemná zmínka)
Oficiální webwww.prievaly.sk
E-mailprievaly@nextra.sk
Adresa obecního úřaduObecný úrad
Prievaly 189
906 34 Prievaly
Telefonní předvolba034
PSČ906 34
Označení vozidel (do r. 2022)SE
NUTS504726
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Prievaly (v letech 1920 až 1946 Šandorf)[2][3] jsou obec na Slovensku v okrese Senica.

V obci je římskokatolický kostel sv. archanděla Michala z roku 1714, který byl rekonstruován v roce 1988 a kaple Sedmibolestné Panny Marie z roku 1820.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1439 se obec Prievaly jmenovala Schwancendorf. V té době se tato osada rozložila na písčině Záhorské duny, ve které najdete všechny složky rozdrobených hornin. Od poloviny 15. století obec patřila různým tehdejším feudálním rodinám, z nichž nejznámějšími byly Korlátkové z panství Korlátko, pak Apónyiové, Bošányiové, Motešickové a další rodiny, které se ucházely o „priazeň pieskovcovitého chotára (katastru)“ tehdejšího Sandorfu a později Šandorfu. Němci Záhorským vesnicím dávali často své názvy, jen aby zmátli a změnili význam lokality a dokázali svou sounáležitost k regionu. Jenže Záhoráci byli vždy tvrdý národ a nikdy nechtěli „nic enem co mu patrí“ a tak si hospodařili po staletí po svém a žili svérázným životem.
V historii této vesnice se rovněž uvádí, že byla městečkem (oppidem) a měla i právo konat v roce čtyři trhy s dobytkem. Jako městečko honosil se tehdejší Sandorf i tím, že mu patřilo 25 poddanských rodin a 19 bezzemků. Každé takové městečko muselo prokázat, že je „vrchností“, když už ne nad rozsáhlými majetky, tak alespoň nad několika poddanskými usedlostmi. Ale městečka, to nebylo jen pár domků s návsi (čili Rynk), ale bylo hlavně centrem i řemeslnického života, i když těch řemeslníků v té době nebylo až tak mnoho.
Přes Prievaly vedla kdysi Jantarová, později Česká cesta z Prahy do Budína. Cesta se zachovala dodnes. Prievalčané měli i právo soudnictví, o čemž svědčí i památka - pranýř, na který přivazovali zločince a lidé mu mohli nadávat, plivat na něj.

Pod Prievaly je vybudována soustava podzemních chodeb - katakomb. Zde se našel i velký poklad, který obsahoval několik zlatých cihliček. Nad obcí v kopci je malá jeskynní díra, o níž se říká, že je to prý tajná chodba, která vede z nedalekého hradu Korlátka.

V roce 2011 zde zahájil činnost pivovar s názvem Sandorf.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Prievaly na slovenské Wikipedii.

  1. Sčítání lidu, domů a bytů 2021 na Slovensku. Bratislava.
  2. Prievaly | farnosť | Schematizmus | Dominikánsky knižný inštitút. www.knihydominikani.sk [online]. [cit. 2021-12-28]. Dostupné online. 
  3. Přehled obcí a části v Československé socialistické republice, jejichž názvy zanikly, byly změněny, nebo se staly místními částmi v době od 5.V.1945 – 1.VII.1964. Praha: Nakladatelství dopravy a spojů, 1964. S. 87.
  4. Pivovar [online]. [cit. 2021-12-28]. Dostupné online. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]