Priessnitzové koupele (Bělá)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Priessnitzové koupele
Účel stavby
Základní informace
Výstavba2004
Současný majitelobec Bělá
Poloha
AdresaBělá, okres Opava, Moravskoslezský kraj, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Priessnitzové koupele se nacházejí u léčivého Pramene Židlo, u obce Bělá v okrese Opava v Moravskoslezském kraji. Nachází se zde dva malé mělké volně přístupné léčebné bazény s protékající studenou vodou, který jsou napájené z Pramene Židlo. Voda mívá teplotu 8 až 15 °C. Priessnitzové koupele byly postaveny obci Bělá v roce 2004. Na principu Priessnitzovy metody (pojmenované po amatérském lékaři Vinzenz Priessnitzovi) je zde malý bazén pro prokrvení rukou a větší bazén pro prokrvení nohou. Priessnitzova metoda je historicky prověřenou procedurou ke zlepšení prokrvení nejen končetin, ale cestou reflexů se zlepšuje prokrvení dalších částí těla. Voda z bazénků odtéká do Píšťského potoka. Priessnitzové koupele, společně s Křesťanským labyrintem a Diagnostickou stezkou zdraví, vytvářejí unikátní odpočinkovou a relaxační zónu. Domácím zvířatům je vstup na místo zakázán.[1][2][3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Priessnitzové koupele - Oficiální stránky obce Bělá. www.obecbela.cz [online]. [cit. 2021-07-02]. Dostupné online. 
  2. Priessnitzové koupele | Sdružení obcí Hlučínska - Moravskoslezský kraj. www.hlucinsko.eu [online]. [cit. 2021-07-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-07-09. 
  3. Bělá na Hlučínsku, Priessnitzové koupele & Labyrint & Léčivý pramen Židlo. VIDEO. vyd. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]