Presbyteriánská katedrála v Riu de Janeiru

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Presbyteriánská katedrála
Místo
StátBrazílieBrazílie Brazílie
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevpresbyterianismus
Architektonický popis
Stavební slohnovogotika
Výstavba1926
Další informace
AdresaRua Silva Jardim, 23 - Centro, Rio de Janeiro - RJ, 20050-060, Rio de Janeiro, Centro, BrazílieBrazílie Brazílie
Oficiální webOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Presbyteriánská katedrála v Riu de Janeiru (port. Catedral Presbiteriana do Rio de Janeiro), též Presbyteriánský kostel v Riu de Janeiru (port. Igreja Presbiteriana do Rio de Janeiro) je novogotický protestantský reformovaný kostel v Riu de Janeiru na Rua Silva Jardim.

Reformovaný sbor v Riu je nejstarším sborem své denominace v Brazílii, byl založen roku 1862. V letech 19271934 si sbor zbudoval současný kostel podle návrhu architekta Ascanio Viany. Vitrážová okna z roku 1947 jsou dílem Marie Celiny Simonové. Další významné přestavby se uskutečnily v 90. letech 20. století. Kostel je vystavěn v novogotickém slohu. Není sídlem biskupa, označení katedrála nese jen podle svého vzhledu.

U kostela se nachází bronzové sousoší z roku 2002 věnované pastorovi Mattathiasovi Gomesovi dos Santos, jenž v roce 1926 inicioval výstavbu katedrály, a dále sousoší z roku 2007 připomínající první slavení Večeře Páně podle kalvínského ritu na americké půdě francouzskými hugenoty v roce 1557. Autorem obou sousoší je Joás Pereira dos Passos.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]