Prenj

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prenj
Nejvyšší bod2155 m n. m. (Zelena glava)

Nadřazená jednotkaDinárské hory
Sousední
jednotky
Velež, Crvanj

SvětadílEvropa
StátBosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
Map
Horninyvápenec
PovodíNeretva
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Prenj je vápencové pohoří ležící ve střední části Bosny. Prenj je součástí jihovýchodní části Dinárských hor. Nejvyšší vrchol je Zelena glava, který dosahuje výšky 2155 metrů. Hranicí pohoří je z velké části jeho obvodu řeka Neretva, která se kolem hor obtáčí proti směru hodinových ručiček. Na jihu Prenj sousedí s pohořím Velež (s maximální výškou 1969 metrů) a na jihovýchodě s pohořím Crvanj (s maximální výškou 1921 metrů).

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Prenj je vápencové pohoří, které představuje typický vysokohorský kras. Nejvyšší vrchol je Zelena glava (2155 m), další významné vrcholy jsou Otiš (2097 m), Lupoglav, Osobac a další. Krajina je tvořena typickými krasovými jevy, časté jsou propasti, závrty a škrapová pole. V minulosti byly hory zaledněné, důkazem jsou ledovcové doliny, z nichž je významná Tisovica. Zde byl taky nejníže položený ledovec na Balkáně. Podle morén a usazenin sahal až k 1200 metrům nad mořem.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Hranicí pohoří je už zmíněná řeka Neretva, která je zásobována několika říčkami z Prenje. Pohoří je však velmi suché. V jeho podhůří leží Boračko jezero (0,26 km²), které je významnou rekreační oblastí. Na Neretvě samotné je několik vodních nádrží, nejvýznamnější je Jablaničko.

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Pohoří bylo před válkou poměrně populární pro svou fantastickou tvář. Společně s pohořím Čvršnica se už delší dobu plánuje založení národního parku. Před válkou bylo pohoří propojeno několika turistickými trasami, především od Boračského jezera, doliny Tisovice a pohoří Velež. Ovšem dnes je pohoří poměrně značně zaminováno a tak zůstalo jen torzo z původních tras. Pro Prenj jsou typická značná převýšení a nedostatek vody. Návštěva jakékoliv trasy znamená vysoké nároky na fyzickou i psychickou kondici. Přesto se Prenj stává zajímavou turistickou destinací a to i mezi českými turisty.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]