Prameny U korýtka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prameny U korýtka
Druhý pramen
Druhý pramen
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
obecOstrava-Zábřeh
okres, krajokres Ostrava-město, Moravskoslezský kraj
povodíOdra
Map
Zeměpisné souřadnice
Ostatní
Nadm. výška235 m n. m.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Prameny U korýtka se nachází v lesoparku pod parkovištěm v ulici Petruškova v Ostravě-Zábřehu v Moravskoslezském kraji nedaleko řeky Odry. První pramen je neudržovaný a vyvěrá "přirozeně" ze svahu. Druhý pramen je mohutnější a vyvěrá z trubky umístěné v kamenné zídce a má upravené odtokové koryto v lichoběžníkovém profilu. Prameny jsou přístupné od silnice pěšky a nachází se v nadmořské výšce 235 m. Prameny dostaly název kvůli blízkému umělému korytu řeky Odry a snad také také kvůli tvaru korýtka pod studánkou nebo kvůli možnému místu korýtek pro napájení dobytka. Za 1. republiky bývala poblíž populární výletní restaurace. Prameny přivádějí vodu až z vrcholku kopce Ondřejník.[1][2]

První pramen

Další informace[editovat | editovat zdroj]

V blízkém okolí se nachází Pomník překročení Odry československými tankisty při osvobozování Ostravy, přírodní rezervace Polanský les, Slepé rameno Odry (Ostrava Výškovice) a Slepé rameno Odry (Zábřeh).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. eSTUDÁNKY, Národní registr pramenů a studánek [online]. Dostupné online. 
  2. Pramen vody v Ostravě-Zábřehu přivádí vodu až z beskydského Ondřejníku. Ostrava [online]. 2021-02-13 [cit. 2021-05-26]. Dostupné online.