Pramen Odry

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
pramen Odry
Základní informace
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí2-01-01-001
Pramen
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Baltské moře, Povodí Odry (Česko 6 %, Polsko 89 %, Německo 5 %)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pramen řeky Odry (německy Die Oderquelle) se nachází ve výšce 634 m n. m. pod Fidlovým kopcem, přesněji řečeno v sedle mezi Fidlovým kopcem a kopcem Přemkovo zákoutí (nazývaného také Klíčův les), poblíž obce Kozlov a zaniklé bývalé německé vesnice Varhošť. Pramen se nachází v Kozlovské vrchovině v pohoří Oderské vrchy na Moravě v okrese Olomouc v Olomouckém kraji.

Další informace a historie[editovat | editovat zdroj]

Z Kozlova vede k prameni Odry, ve vojenském újezdu Libavá, červená turistická značka, která je přístupná jen o víkendech a svátcích. V jiném termínu se musí žádat o povolení.

V kronice města Odry z roku 1830 je uvedeno, že pramen lokalizovali dva němečtí obchodníci v r. 1823. S vědomím majitele panství, hraběte Leopolda Podstatzkého von Liechtenstein-Kastelkorn, nechali postavit na místě pramene malou zděnou studánku, nad kterou dal hrabě postavit šestibokou besídku. Vznikl tak Horní (Varhošťský) pramen „Oder Quelle“ na území dnes již zaniklé obce Varhošť. Horní pramen se však oproti současnému prameni nacházel západním směrem asi o 75 metrů dále a později zanikl.[1]

Na konci 19. století vznikl spor mezi panstvím veseličským a olomouckou kapitulou o pramen Odry. Vznikl také Spodní (Kozlovský) pramen „Unter Quelle“, který je totožný se současným pramenem. Z prestižních důvodů vznikla v místě horního pramene roubená dřevěná studánka a čtyřhranný dubový sloup se stříškou a obrázkem Madony s dítětem. Voda z této studánky pak stékala do studánky zděné na dolním prameni. V létě horní pramen vysychal.[1]

V letech 1850 až 1910 stála u Spodního pramene půlkruhová zděná kaplička s kopulovitou střechou. Po jejím zničení padajícími stromy, byla postavena nová dřevěná šestiboká besídka s jehlancovou střechou krytou břidlicí.

Novější dřevěná podezděná besídka se studánkou, byla pro turisty zřízena v r. 1960 a od té doby byla několikrát opravována.

Pramen Odry byl dne 1. června 1991 zpřístupněn pro veřejnost.

Obvykle každoročně bývá pramen také jedním z cílů cyklo-turistické akce Bílý kámen.

U pramenů Odry je zřízena Naučná stezka u pramene Odry, která také vede k „obnovenému“ Hornímu prameni, kde je také studánka s roubením.

Galerie fotografií[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b MACHALLA, Jindřich. Kronika Libavska. 6. vyd. [s.l.]: Ing. Hana Martínková, duben 2018. 544 s. ISBN 978-80-270-3568-7. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]