Bílý Halštrov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Pramen Halštrova)
Bílý Halštrov
Údolí řeky
Údolí řeky
Základní informace
Délka toku257 km
Plocha povodí5154[pozn. 1] km²
Průměrný průtok26[pozn. 2] m³/s
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí1-15-05-012
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Karlovarský kraj) NěmeckoNěmecko Německo (Sasko - Plavno, Leipzig, Durynsko - Greiz, Gera, Sasko-Anhaltsko - Zeitz, Halle)
Úmoří, povodí
Severní moře, Labe, Sála (Německo 99,08%, Česko 0,92%)
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bílý Halštrov (německy Weiße Elster) je řeka v Česku (okres Cheb) a Německu (Durynsko, Sasko, Sasko-Anhaltsko). Je 257 km dlouhá (z toho 11,1 km na území Česka), povodí má plochu 5154 km². Pramení v Ašském výběžku, protéká pomezím Saska a Durynska, nad Halle se vlévá do Sály.

Název[editovat | editovat zdroj]

Název Elster (počeštěně Halštrov) je původem složenina indoevropského základu el- „proudit“ a germánské koncovky -str. Shoda s německým apelativem Elsterstraka“ je pouze náhodná. Stejný původ má např. název toku Alster v Holštýnsku.

Přídomek „Bílý“ je dán na odlišení od východněji položené řeky Černého Halštrova, která protéká Horní Lužicí a vlévá se do Labe nad Wittenbergem. V této oblasti se jako „Bílý Halštrov“ v minulosti někdy označoval její přítok Klášterní voda (Klosterwasser)[1]. Toto použití již není doloženo ani lokálně nebo v nářečí.

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Řeka pramení v západním předhůří Krušných hor 1 km severně od vesnice Výhledy (obec Hazlov) v Ašském výběžku. Odtud teče zhruba na sever, nejprve jako malý potok územím města , kde pod vsí Doubrava opouští české území.

Dále protéká kopcovitou saskou oblastí Fojtsko a východním výběžkem Durynska, v hlubokém, místy meandrujícím údolí. Pod městem Zeitz se krajina otevírá do Středoevropské nížiny. V Lipsku řeka mění směr k západu a zanedlouho ústí zprava do řeky Sály (povodí Labe).

Je to hlavní tok protékající Lipskem. Dále na něm leží města Bad Elster, Adorf, Oelsnitz, Plavno, Elsterberg, Greiz, Berga, Gera, Zeitz, a při ústí Halle.

Pramen[editovat | editovat zdroj]

Památník pramene Halštrova.

Památník u pramene Halštrova (německy: Elster Quelle) je kamenný monument postavený v roce 1898 obyvateli Výhled. Nachází se na něm znak pánů z Helmfeldu, kteří věnovali pozemek, na němž je památník postavený. Vede k němu dřevěná lávka, která vybočuje ze žlutě značené turistické stezky. K památníku se dá dostat také cyklotrasou 2062 z Horních Pasek a z německé vesnice Bärendorf.

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Zdrojem vody jsou sněhové a dešťové srážky. Vyšších vodních stavů dosahuje na jaře a v létě. Průměrný průtok v ústí je 26 m³/s.

Využití[editovat | editovat zdroj]

V povodí horního toku bylo vybudováno několik přehradních nádrží. Na českém území je největším rybník Bílý Halštrov.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Z toho 18,8 km² v České republice.
  2. Na státní hranici je průměrný průtok 0,5 m³/s.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Weiße Elster na německé Wikipedii.

  1. Adolf Černý mapa: Srbové v Horní a Dolní Lužici in: Ottův slovník naučný. Praha 1905 sv. XXIII.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]