Pražská klubová fotbalová liga

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pražská Klubová Fotbalová Liga, zkráceně označována, jako PKFL je amatérská liga v malém fotbale, která se hraje systémem 5+1 (pět hráčů v poli a jeden brankář). Soutěž se odehrává na hřištích s umělým povrchem, jak již z názvu vyplývá, především na hřištích v Praze.[1]

Ilustrativní obrázek hřiště na malý fotbal

Podmínky pro vstup do soutěže[editovat | editovat zdroj]

Každý tým, který má zájem se přihlásit do PKFL, musí nejdříve vyplnit formulář[2]a následně splnit podmínky pro přijetí do soutěže, jako jsou uhrazení ročního členského příspěvku a údaje o týmu na stránkách ligy (obvyklé termíny domácích utkání, soupiska o minimálně osmi hráčích, barva dresů, kontaktní údaje na tři členy týmu).

Pravidla PKFL[editovat | editovat zdroj]

Od pravidel velkého fotbalu [3], který je mnohem známějším a populárnějším se pravidla malého fotbalu[4] liší především velikostí hřiště (délka hřiště v malém fotbale 44-54 metrů, šířka 22-30 metrů) a počtem hráčů nastupujících na každé straně (5+1). Dalším rozdílem, jak už bylo zmíněno, je povrch hřiště, kterým je v malém fotbale umělá tráva. Velikost branek odpovídá 3x2 metrům, obuv povolena pro hru na umělém povrchu (turfy, kopačky modelu AG nebo HG s nízkými lisovanými špunty, sálová obuv, tenisky apod.), posledním velkým rozdílem je hrací čas, který je 2x20 minut.

Rozdělení soutěží[editovat | editovat zdroj]

PKFL je rozdělena do celkem šesti lig, ve třech úrovních. Nejvyšší je První liga, poté ligy 2.A a 2.B a nakonec tři třetí ligy, 3.A, 3.B a 3.C liga. Zároveň spadá celá soutěž, společně s dalšími ligami v malém fotbale pod Asociaci malého fotbalu, která má na starost i nejvyšší Českou ligu v malém fotbale- Superligu[5]. Superliga je celoroční soutěží, kde jsou výběry složené z oblastních svazů. Do této soutěže je možné se dostat za dobré výkony v jednotlivých ligách, největší šanci však mají hráči První ligy. Takový tým má také PKFL [6]pod názvem SC Koráb Praha.

Odměny PKFL[editovat | editovat zdroj]

PKFL pořádá krom celoroční ligy také zimní a letní turnaje. Vítězové těchto turnajů jsou společně s nejlepšími týmy jednotlivých lig zapsány do Síně slávy PKFL [7]. Především vítězům jednotlivých lig jsou pak díky partnerům[8] PKFL předány i hodnotné dary, např. v případě výhry v 2.A lize věnuje Decathlon vítěznému týmu dresy, v případě vítězství v První lize pak společnost Czech sport travel věnuje vítězům vstupenky na zápasy (např. Bundesligy).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hřiště | Pražská Klubová Fotbalová liga. pkfl.cz [online]. [cit. 2021-04-04]. Dostupné online. 
  2. PKFL - prihlaska nove tymy.pdf. www.pkfl.cz [online]. [cit. 2020-04-04]. Dostupné online. 
  3. Ke stažení | Rozhodčí. Fotbal.cz [online]. [cit. 2021-04-04]. Dostupné online. 
  4. Pravidla malého fotbalu 5+1, PSMF. www.psmf.cz [online]. [cit. 2021-04-04]. Dostupné online. 
  5. Superliga malého fotbalu. www.malyfotbal.cz [online]. [cit. 2021-04-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-04-02. 
  6. Superliga | Pražská Klubová Fotbalová liga. pkfl.cz [online]. [cit. 2021-04-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-06-25. 
  7. Síň slávy PKFL | Pražská Klubová Fotbalová liga. pkfl.cz [online]. [cit. 2021-04-05]. Dostupné online. 
  8. Partneři | Pražská Klubová Fotbalová liga. pkfl.cz [online]. [cit. 2021-04-05]. Dostupné online.