Fernský průsmyk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Průsmyk Fern)
Fernský průsmyk

StátRakouskoRakousko Rakousko
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fernský průsmyk (německy Fernpass) je vysokohorský průsmyk v nadmořské výšce 1212 m v Alpách v Tyrolsku, Rakousko.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Nachází se mezi Lechtalskými Alpami na západě a Mieminským pohořím na východě. Leží ve vzdálenosti 13,5 km severovýchodně od vrcholu Zugspitze (2962 m n. m.) ve Wettersteinském pohoří. Průsmyk, který se nachází jihozápadně od Ehrwaldu, leží mezi Grubigsteinem (2 333 m) na severozápadě, Wannigem (2 493 m) na jihovýchodu a Loreakopfem (2 471 m) na západě. Rušným průsmykem vede státní silnice B179 (Fernpassstraẞe), která spojuje Reutte přes tunel Lermoos s Nassereith a Tarrenz nebo Imst. navazující silnice Ehrwalder Straße (B187) a Mieminger Straße (B189) zabezpečují spojení s Garmisch-Partenkirchen (Německo), Miemingem a Telfsem. Také spojuje Lechtal s Inntalem nebo Loisach s Gurgltalem. Maximální sklon je 8 % a výškové rozdíly mezi Reutte a průsmykem je 359 m, mezi Telfs 579 m.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Průsmyk vznikl před 4100 lety obrovským horským sesuvem, který zaplnil údolí.[1] Sesuv zahradil tok řeky Loisach a nasměroval jej na sever.[2] Krajina na sever od průsmyku je protkaná mnoha jezery, z nichž největší je Blindsee.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Fernpass na německé Wikipedii.

  1. Der prähistorische Bergsturz vom Fernpass. www.geol-info.at [online]. [cit. 2019-07-09]. Dostupné online. 
  2. Otto Ampferer: Die Bergstürze am Eingang des Ötztales und am Fernpaß. In: Verhandlungen der Kaiserlich-Königlichen Geologischen Reichsanstalt. Nr. 3, 1904, S. 73–84, (PDF, 1,5 MB)
  3. Gerhard Abele: Der Bergsturz am Fernpaß, in: Jahrbuch des Österreichischen Alpenvereins, Innsbruck 1964, (Alpenvereinszeitschrift Band 89) (německy)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]