Poušť Strzeleckého

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poušť Strzeleckého
Poušť Strzeleckého v Jižní Austrálii – nejsušším státě Austrálie
Poušť Strzeleckého v Jižní Austrálii – nejsušším státě Austrálie

Rozloha80 250 km²

SvětadílAustrálie
StátAustrálieAustrálie Austrálie, resp.
Nový Jižní WalesNový Jižní Wales Nový Jižní Wales
QueenslandQueensland Queensland
Jižní AustrálieJižní Austrálie Jižní Austrálie
Poušť Strzeleckého se rozkládá na území Austrálie, resp. Nového Jižního Walesu, Queenslandu a Jižní Austrálie
Poušť Strzeleckého se rozkládá na území Austrálie, resp. Nového Jižního Walesu, Queenslandu a Jižní Austrálie
Poušť Strzeleckého
Poušť Strzeleckého
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Poušť Strzeleckého (anglicky Strzelecki Desert) je poušť v Austrálii. Pokrývá oblast Dálného severu (Far North) Jižní Austrálie, Jihozápadního Queenslandu (South West Queensland) a západního území Nového Jižního Walesu (New South Wales). Nachází se na severovýchodě povodí Eyreova jezera (Lake Eyre Basin) a severně od Flindersova pohoří (Flinders Ranges). V povodí Eyreova jezera se nacházejí další dvě pouště – poušť Tirari a Simpsonova poušť.[1][2]

Původ názvu[editovat | editovat zdroj]

Poušť pojmenoval Charles Sturt (1795–1869) po polském objeviteli, geologovi, humanistovi, ekologovi, šlechtici, vědci, podnikateli a filantropovi Pawlu Edmundu Strzeleckém (1797–1873).[3]

Koncem roku 1845 byl Stuart prvním nedomorodým objevitelem v této oblasti. V roce 1861 po něm následovala nešťastná expedice Burke a Wills.

Geografie, Fauna a flóra[editovat | editovat zdroj]

Poušť pokrývá 80 250 km² a je sedmou největší pouští v Austrálii.[4] Pouští prochází plot proti dingům (Dingo Fence), silnice Birdsville Track a Strzelecki Track, řeky Diamantina, Cooper Creek a Strzelecki Creek. Poušť se vyznačuje rozsáhlými dunovými poli a nachází se zde také tří oblasti divoké přírody.[2]

Velká část pouště v Jižní Austrálii je pod ochranou regionální rezervace Strzelecki (Strzelecki Regional Reserve)[5][6] a část východní oblasti v Novém Jižním Walesu je národním parkem Sturt (Sturt National Park).[2]

V poušti žije populace ohrožené klokanomyši šeré (latinsky Notomys fuscus, anglicky dusky hopping mouse).[7]

Část Strzelecké pouště mezi jezery Blanche a Callabonna nese název Cobbler Sandhills. Duny zde přecházejí v malé erodované pahorky a vrcholky jsou pokryty většinou vegetací. Tato oblast představovala velké obtíže pro první pokusy o překročení pouště autem. Pojmenování má pocházet z počátku 19. století. Vztahovat se má údajně k ovcím, které se stříhly nejobtížněji, které se proto nechávaly nakonec v domění, že je ostříhá někdo jiný a kterým se říkalo „cobblers“.[2][8]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Strzelecki Desert na anglické Wikipedii.

  1. CULEK, Martin, a kol. Reliéf Austrálie [online]. is.muni.cz, Fakulta informatiky Masarykovy univerzity: Centrum interaktivních a multimediálních studijních opor pro inovaci výuky a efektivní učení [cit. 2021-12-14]. Dostupné online. 
  2. a b c d NRM GROUP, Marree-Innamincka. Birdsville Strzelecki Legendary tracks of the Marree-Innamincka District [online]. marreehotel.com.au: Natural Resources SA Arid Lands, 2013-06 [cit. 2021-12-16]. Dostupné online. 
  3. Innamincka/Cooper Creek State Heritage Area [online]. Department for Environment and Heritage, Government of South Australia [cit. 2021-12-14]. (State Heritage Areas of South Australia). Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-12-14. (anglicky) 
  4. Deserts [online]. Geoscience Australia [cit. 2021-12-14]. Dostupné online. 
  5. Biodiversity Assessment - Simpson Strzelecki Dunefields [online]. Department of the Environment, Water, Heritage and the Arts [cit. 2021-12-14]. (Australian Natural Resources Atlas). Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-02-29. 
  6. The Simpson-Strzelecki Dunefields Bioregion [online]. [cit. 2021-12-14]. (The Bioregions of New South Wales – their biodiversity, conservation and history). Kapitola 2. Dostupné online. (anglicky) 
  7. MARTINOVÁ, Zdena. Neobvyklí strážci: Myši pod ochranou dingů [online]. abicko.cz: ABC, CZECH NEWS CENTER a. s., 2015-07-13 [cit. 2021-12-14]. Dostupné online. 
  8. MONROE, Michael Henry. The Cobbler Sandhills (Cobbler Desert) [online]. austhrutime.com: [cit. 2021-12-16]. (Australia: The Land Where Time Began). Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]