Potpourri (hudba)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Potpourri je hudební skladba, která se skládá z úryvků již existujících skladeb a následně tvoří nový, víceméně harmonický hudební celek.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Slovo potpourri bylo převzato z francouzského pot pourri. Původně tento výraz označoval eintopf, v doslovném překladu znamená „shnilý hrnec“ V hudbě je potpourri[1], také označovaný anglicismem medley[2]

Potpourri v hudbě vzniklo z quodlibetu, ale liší se od něj tím, že v potpourri zazní úryvky ze známých melodií v pořadí jedna za druhou, zatímco v quodlibetu lze různé melodie nastavit i současně.

Regionálními variantami takových pořadí melodií byly v první polovině 16. století fricassée ve Francii a ensalada ve Španělsku. Francouzské „comédies en vaudevillespařížských jarmarečních divadel v 17.–18. století byly jakýmsi druhem potpourri. Kolem roku 1800 se také stalo běžnou praxí sestavovat divadelní předehry ze známých melodií („potpourri předehra“).

Skladatelé jako Grieg, Sibelius nebo Čajkovskij tento termín používali pro řadu menších skladeb spojených společným tématem. Známá témata a melodie z oper a operet často sám skladatel nebo aranžéři řadili do nových sekvencí, aby oslovili širokou veřejnost. Velké stylové kontrasty se často používaly pro vytvoření parodického efektu

„Medley“ a „potpourri“ se často používají zaměnitelně. V některých případech se však rozlišuje to, že přechody v medley jsou měkčí než v potpourri. Jiní zas vidí označení jako v podstatě synonyma ale domnívají se, že termín „medley“ se vztahuje spíše k úpravám populárních melodií z oblasti lehké hudby.[3] Medley/potpourri se liší od hudební koláže, která je volným seskupením různých hudebních prvků.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Potpourri (Musik) na německé Wikipedii a Medley na německé Wikipedii.

  1. pot-pourri. vitrinelinguistique.oqlf.gouv.qc.ca [online]. [cit. 2023-01-24]. Dostupné online. (francouzsky) 
  2. medley | Search Online Etymology Dictionary. www.etymonline.com [online]. [cit. 2023-01-24]. Dostupné online. 
  3. Andreas Ballstaedt, Eintrag „Potpourri“, ve: Laurenz Lütteken (vyd.), Musik in Geschichte und Gegenwart Online, Načteno dne 10. června 2018.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Andreas Ballsteadt: Potpourri. Ve Ludwig Finscher (Hrsg.): Die Musik in Geschichte und Gegenwart, svazek. 7. Bärenreiter, Kassel 1997, ISBN 3-7618-1108-X, S. 1759–1761.
  • Norbert Rubey, Monika Kornberger: Potpourri. Ve: Oesterreichisches Musiklexikon. Online vydání, Vídeň 2002 a násl., ISBN 3-7001-3077-5; Tištěné vydání: svazek 4, nakladatelství Rakouské akademie věd, Vídeň 2005, ISBN 3-7001-3046-5.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]