Posuzování životního cyklu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Posuzování životního cyklu (anglicky life cycle assessment, zkráceně LCA) je metoda posuzování životního cyklu produktu nebo služby z hlediska jeho působení na životní prostředí. V úvahu bere procesy od těžby nerostných surovin přes dopravu, výrobu, užití až ke konečnému zpracování jako odpadu a zohledňuje energetické a surovinové náklady a dopad na životní prostředí pro každý z nich. Důležité jsou zejména emise do ovzduší, vody i půdy a spotřeba energie a materiálů.

Tato metoda je klíčová pro přechod na cirkulární ekonomiku. Současné výrobní schéma operuje na principu lineárního produkčního řetězce. Ze surovin se stává výrobek, z nějž se po použití stane odpad. Zelený produkční řetězec má za cíl odstranit všechny negativní externality výroby. Odpad by v tomto případě měl být jen organického původu, všechny syntetické látky by mělo být možné znovu použít jako suroviny o stejné kvalitě.[1] Aby se zjistilo, jak moc se výroba a používání výrobku skutečně tomuto ideálu přibližují, je zapotřebí evaluace. Tu zajišťuje právě soubor metod Posuzování životního cyklu.

Nedostatky[editovat | editovat zdroj]

Problémem LCA je to, že operuje v kategoriích, jejichž rámci se produkty porovnávají. Někdy je ale zelenějším substitutem, schopným uspokojit tutéž potřebu, produkt z jiné kategorie, což ze srovnání zřejmé není.[2] Také v tomto systém nezohledňuje možnost, zda by se některé výrobky neměly přestat vyrábět úplně a některé kategorie vymizet.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Co je to zelený produkční řetězec? | Udržitelný rozvoj. udrzitelny-rozvoj.cz [online]. [cit. 2016-08-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-08-25. 
  2. ZINK, Trevor; GEYER, Roland. There Is No Such Thing as a Green Product. Stanford Social Innovation Review [online]. [cit. 22.8.2016]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]