Postsovětské války

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Postsovětské republiky v abecedním pořadí:
1. Arménie; 2. Ázerbájdžán; 3. Bělorusko; 4. Estonsko; 5. Gruzie; 6. Kazachstán; 7. Kyrgyzstán; 8. Lotyšsko; 9. Litva; 10. Moldavsko; 11. Rusko; 12. Tádžikistán; 13. Turkmenistán; 14. Ukrajina; 15. Uzbekistán

Jako postsovětské války je označována série konfliktů, které probíhaly nebo probíhají na území bývalého Sovětského svazu po jeho rozpadu v roce 1991, tedy na území postsovětských republik.

Východní Evropa

Jižní Kavkaz

Severní Kavkaz

Střední Asie

Přední Východ

Válka o Náhorní Karabach[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článcích První válka o Náhorní Karabach a Druhá válka o Náhorní Karabach.

Je konflikt mezi Armény a Ázerbájdžánci o území na západě Ázerbájdžánu, které je obýváno převážně Arménským etnikem

Válka v Podněstří[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Válka v Podněstří.

Je konflikt o úzký pruh území podél východní hranice Moldavska, východně od řeky Dněstr. Po rozpadu SSSR vyhlásila tato rusifikovaná oblast nezávislost, která nebyla uznána.

Války v Abcházii a Jižní Osetii[editovat | editovat zdroj]

Krymská krize a válka v Donbasu[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článcích Válka na Donbase, Anexe Krymu Ruskou federací, Ukrajinská krize a Rusko-ukrajinská válka.

Státní převrat proevropského hnutí Euromajdan, vyvolal po celém jihovýchodě Ukrajiny proruské protesty. Nejsilnější byly na Krymu, Oděské, Luhanské, Charkovské a Doněcké oblasti. Po obsazení Krymu neoznačenou armádou, vyhlásil Krym nezávislost na Ukrajině a o několik dní později jej na žádost Krymské vlády a Rady města Sevastopol anektovala Ruská federace. Po anexi Krymu došlo v Donbasu k ozbrojenému povstání a povstalci zpočátku ovládaly prakticky celý Donbas. Ukrajinská armáda během ofenzivy proti separatistům dostala zpět pod kontrolu západní část Donbasu a důležitý přístav Mariupol.