Posidonie mořská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPosidonie mořská
alternativní popis obrázku chybí
Porost posidonie mořské
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádžabníkotvaré (Alismatales)
Čeleďposidoniovité (Posidoniaceae)
Rodposidonie (Posidonia)
Binomické jméno
Posidonia oceanica
(L.) Delile
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Posidonie mořská (Posidonia oceanica) je kvetoucí mořská bylina s dlouhými listy a nenápadnými květy, jejíž rodové jméno je odvozeno od starořeckého boha Poseidóna. Je to jeden z druhů tzv. mořských trav vytvářejících mořské louky.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Porosty posidonie mořské jsou byliny se silnými kořenujícími oddenky, které jsou pokryty vláknitými zbytky odumřelých listů a hnědými šupinami. Oddenky mohou být plazivé nebo vzpřímeně rostoucí. Živé listy vyrůstají z ochlupené bazální pochvy z jednotlivých částí konců oddenků v trsech po 4 až 8 (5 až 10), jsou stuhovité a žlutavě zelené a ve vodě splývají. Jsou dvouřadé, jejich šířka je 6 až 10 mm a délka 50 cm až 120 cm, jsou úzce řemenovité, mají souběžnou žilnatinu, mají 13 až 17 podélných žilek. Květy jsou málo zřetelné, zelenavé barvy, ztrácejí se mezi okolními listy, vyrůstají v dlouze stopkatých klasech, neobjevují se každý rok, což závisí i na teplotě vody.[2] Květy jsou jednopohlavné, samčí mají 1 tyčinku, samičí 2 plodolisty, jsou nahé, vyrůstají v dlouze stopkatých klasech, kvetou od října do června, objevují se vzácně. Rostliny jsou jednodomé, plody jsou nažky.[3] Rozmnožování je většinou nepohlavní.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o endemita Středozemního moře. Posidonii mořské vyhovují písčitá a kamenitá pobřeží. Může zasahovat až do hloubek 40-50 metrů.[4]

Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

Posidonie mořská je podobná rostlinám z rodu vocha (Zostera), které mají dlouhé oddenky s úzce řemenovitými listy podobnými posidonii. Sušené listy vochy se dříve používaly pod názvem mořská tráva na vycpávání matrací, pohovek a křesel. Vocha však roste i v jiných mořích.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Protože je posidonie v pobřežní zóně vystavena neustálému omílání mořskými vlnami, její žilky (cévní svazky) jsou zpevněny, mrtvé listy jsou zformovány do elipsoidních nebo kulovitých útvarů a jsou vlnami moře vyvrhovány na písčité pobřeží jako tzv. mořské koule.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. BERGBAUER, Matthias; HUMBERG, Bernd. Co žije ve Středozemním moři? Určovací příručka pro potápěče. 1. vyd. Praha 3, Královské Vinohrady: Václav Svojtka, 2002. 317 s. ISBN 80-7237-310-2. 
  3. ZELENÝ, Václav. Rostliny Středozemí. 2. vyd. Praha 1: Academia, 2012. 507 s. ISBN 978-80-200-2088-8. S. 306. 
  4. HAYWARD, Peter; NELSON, Tony. živočichové a rostliny evropského pobřeží. 1. vyd. Praha 3, Královské Vinohrady: Svojtka, 2006. 352 s. ISBN 80-7352-252-7. S. 32. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]