Portál (nakladatelství)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Portál
Statek v Kobylisích na rohu Zenklovy a Klapkovy ulice, sídlo nakladatelství Portál
Statek v Kobylisích na rohu Zenklovy a Klapkovy ulice, sídlo nakladatelství Portál
Základní údaje
Právní formaspolečnost s ručením omezeným
Datum založení31. prosince 1993
Adresa sídlaKlapkova 1867/2, Praha, 182 00, Česko
Charakteristika firmy
MajitelSalesiánská provincie Praha
Identifikátory
IČO49623354
LEI9845004CTCC3D1RED706
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Výstavní stánek vydavatelství na Veletrhu dětské knihy 2008 v Liberci

PORTÁL, s. r. o. je české nakladatelství založené v roce 1993.[1] Sídlí v Praze 8 Kobylisích, vlastníkem je Salesiánská provincie Praha, oblastní právnická osoba římskokatolické kongregace Salesiáni Dona Boska. Nakladatelství navázalo na samizdatovou činnost v oblasti křesťanské literatury, později se stalo jedním z nejvýznamnějších nakladatelství v oblasti pedagogiky a psychologie. Patří mezi dvacet největších nakladatelství v České republice s přibližně 100 nově vydanými tituly ročně.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vznik nakladatelství Portál je spojen s časopisem Anno Domini a se skupinou lidí, kteří se od roku 1987 v rámci salesiánské činnosti podíleli na vydávání jeho samizdatového předchůdce Čtení do krosny.[3] Salesiánská provincie o zřízení Portálu rozhodla 16. března 1990. Nakladatelství vzniklo v říjnu 1990 jako hospodářské zařízení české Salesiánské provincie. V říjnu 1993 bylo transformováno na společnost s ručením omezeným, plně vlastněnou Salesiánskou provincií Praha.[3] Původně nakladatelství sídlilo společně s nakladatelstvím Zvon ve Spálené ulici, ale již od r. 1991 sídlí nakladatelství v bývalém statku u jedné z hlavních křižovatek v centru pražských Kobylis, na rohu Zenklovy a Klapkovy ulice, který Salesiáni získali z dědictví po zesnulém statkáři Josefu Bohuslavovi. Prvních 15 let sídlilo nakladatelství v provizorních mobilních buňkách na dvoře statku, v roce 2005 byla postavena nová provozní budova.[3] V současnosti (2021) je areál zcela rekonstruován s moderní budovou skladu a knihkupectvím.

Prvním jednatelem byl Jindřich Sirovátka a šéfredaktorem Jaroslav Schrötter. Roku 1998 se jednatelem stal Jaroslav Kuchař a nakladatelství se z malého podniku rodinného typu začalo přeměňovat ve strukturovanou tržní firmu. Od roku 2003 působil na postu šéfredaktora Zdeněk Jančařík,[4] kterého v roce 2013 nahradil Martin Bedřich. Ten od 1. dubna 2017 zároveň zastává i funkci jednatele, ve které nahradil Jaroslava Kuchaře.[3]

Knihy distribuuje nakladatelství v České i Slovenské republice v běžné knihkupecké síti. Vlastní prodejny má dvě v Praze (Klapkova 2 a Jindřišská 30).[5] V letech 1999-2009 provozovalo nakladatelství i knihkupectví v Brně, později i Ostravě, Plzni a Českých Budějovicích.[3]

Knižní produkce[editovat | editovat zdroj]

Do roku 2021 vydalo nakladatelství Portál přes 3000 titulů. V současnosti vydává kolem 100 novinek ročně.[6]

Nakladatelství Portál se již od svých počátků specializuje na vydávání především pedagogické a psychologické literatury, které doplňuje zaměření na seberozvoj, moderní spiritualitu, výchovu a dětskou literaturu.

Významnými edičními řadami v oboru psychologie jsou edice Spektrum, v níž vychází moderní psychologické a psychoterapeutické příručky (v roce 2021 obsahoval řada přes 130 titulů), Klasici, ediční řada zaměřená na základní díla společenských věd, hlavně psychologie, pedagogiky a sociologie (v roce 2021 téměř 50 titulů), a Studium, zahrnující odborné a studijní monografie českých i zahraničních autorů.

Nakladatelství Portál se systematicky věnuje vydávání děl C. G. Junga, roku 2010 vydalo jeho monumentální Červenou knihu.[7] České vydání bylo celosvětově třetí jazykovou mutací této zásadní Jungovy knihy. Dalšími hojně vydávanými autory jsou Sigmund Freud, Erich Fromm, Viktor E. Frankl, ze současných např. Heinz-Peter Röhr či Verena Kast.

Vydávání odborné psychologické literatury doplňuje psychologická beletrie (Irvin D. Yalom, Torey L. Hayden a další).

Výrazným segmentem produkce Portálu je literatura pro pedagogy, a to především pedagogy mateřských škol, včetně učebních pomůcek (pracovních listů).

Důležitým dílem knižní produkce nakladatelství je speciálněpedagogická literatura se zaměřením především odborné i populárně naučné publikace o poruchách autistického spektra, ADHD či logopedii.

Od r. 2012 se Portál výrazně zaměřuje i na dětskou literaturu, především pak pro děti předškolního věku. Na tomto poli spolupracuje s významnými českými autory (Daniela Krolupperová, Klára Smolíková, Zuzana Pospíšilová, Petr Horáček aj.), ale vydává i knihy renomovaných zahraničních autorů (Frida Nilsson, Timo Parvela, Tuttikki Tolonen).

Knihy pro pedagogy a dětskou literaturu doplňuje rovněž významná produkce knih zaměřených na rodiče a vychovatele.

Podstatnou část produkce nakladatelství Portál tvoří i spirituální literatura, nejen křesťanská (Bruno Ferrero, nejprodávanější autor Portálu vůbec, Guy Gilbert, Anselm Grün, Zdeněk Jančařík či Ladislav Heryán). Od roku 2010 vydává Portál též elektronické knihy a audioknihy.[3]

Časopisy[editovat | editovat zdroj]

V průběhu své historie vydával Portál šest různých časopisů. Tři z nich, Psychologie dnes, Informatorium 3-8 a Rodina a škola vydává i v současnosti (2021).[3]

  • Anno Domini, 1990–2003 – časopis pro mládež, pohled na křesťanství v dnešním světě. Prvních 5 čísel v roce 1990 vydalo nakladatelství Zvon, od roku 1991 přešel časopis pod Portál a jeho dosavadní šéfredaktor se stal ředitelem Portálu. V letech 2004–2008 na zaniklý časopis navázal AD speciál, který vycházel třikrát ročně a předplatitelům byl distribuován jako příloha časopisu Universum, vydávaného v Portále Českou křesťanskou akademií
  • Informatorium 3-8 – měsíčník pro mateřské školy a školní družiny. Vychází od roku 1994.
  • Moderní vyučování – vydávání převzal Portál v roce 1995, později však vydávání přešlo pod Aisis o. s.
  • Děti a my – byl měsíčník pro moderní rodiče, rady a informace ze světa pedagogiky, psychologie i lékařství. Časopis převzal Portál v roce 1997, do roku 2002 vycházel jako čtvrtletník, do roku 2008 jako dvouměsíčník. Vydávání bylo ukončeno na konci roku 2012.
  • Psychologie dnes – měsíčník. Původní časopis studentů psychologie Propsy převzal Portál v roce 1997.
  • Rodina a škola – měsíčník určený rodičům a všem, kdo pracují s předškolními a školními dětmi. Vydávání časopisu s padesátiletou tradicí převzal Portál v roce 2005.

Vzdělávací semináře[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2006 pořádá Portál ve svém areálu v Praze-Kobylisích i vzdělávací semináře především pro pedagogy mateřských škol, převážně s akreditací MŠMT.[3]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Knihy nakladatelství Portál získaly velké množství ocenění nebo nominací na ocenění (např. Zlatá stuha, Nejlepší knihy dětem, Ceny VVOZP, Cena Jaroslava Jirsy za nejlepší učebnici roku aj.)

Významní autoři[editovat | editovat zdroj]

Názorové zaměření[editovat | editovat zdroj]

Portál sice je nakladatelství založené a vlastněné katolickou řeholní kongregací salesiánů, z této skutečnosti ale nevyplývá striktní vyhraněnost edičního zaměření. Portál nikdy nebyl konfesijním nakladatelstvím v tom smyslu, že by vydával pouze katolické knihy. Jeho odborná orientace umožnila už velmi záhy překročit hranice katolického, případně křesťanského prostředí, k němuž se původně obracel, a přispívat k rozvoji oborů, jimž se dlouhodobě věnuje. Hodnotový rámec, z něhož Portál čerpá a v jehož duchu vydává knihy, vychází z široce chápaných křesťanských a humanistických kořenů. Ideálem nakladatelství je povzbuzovat lidi a pomáhat jim, aby žili svobodnější, smysluplnější a naplněnější život.

Kontroverze[editovat | editovat zdroj]

Zejména v počátcích byla nicméně v produkci výrazně zastoupena literatura spojená s křesťanstvím, s důrazem na jeho moderní a liberální proudy. Nakladatelství vydávalo kontroverzní časopis AD a vydalo i knihu rozhovorů s Janem Konzalem, tajně vysvěceným ženatým biskupem, k němuž se biskupská konference nehlásí, s Václavem Malým, Tomášem Halíkem a dalšími typickými představiteli moderního křesťanství nebo např. s Ludmilou Javorovou, ženou vysvěcenou v období totality v podzemní církvi na kněze. Příloha Katolického týdeníku Perspektivy č. 7/2000 zveřejnila nepodepsanou glosu, v níž se autor pozastavil nad tím, že církevní nakladatelství Portál vydalo knihu A nahoře nic… Ivana Štampacha, kterého vedení katolické církve považuje za exkomunikovaného, ačkoliv knihu podle Perspektiv napsal „zjevně z jiných pozic než křesťanských“, označil takový přístup nakladatelství za rozkladný a položil řečnickou otázku, „zda Portál ještě je katolickým nakladatelstvím“, když se ve své vydavatelské činnosti řídí normální podnikatelskou praxí. Zpravodaj Sdružení saleziánských spolupracovníků anonymně přetiskl jízlivý komentář převzatý z tiskového servisu ČBK,[8] který konstatoval, že kostnický koncil by to neformuloval lépe a že knižní recenze v KT vskutku vycházejí z pobělohorských tradic jezuitského řádu, jehož členem je šéfredaktor Katolického týdeníku.[9] Redakce zpravodaje se v dalším čísle od tohoto komentáře distancovala a omluvila se za neuvedení jeho zdroje.[8]

Na druhou stranu naopak vydalo například knihy pro mládež o sexualitě, jejichž autorem je Henri Joyeux a které prezentují konzervativní katolický přístup například k masturbaci či homosexualitě a dle kritiků typické údajné stereotypy, například o rozdílech mezi chlapci a dívkami nebo o tom, že mladistvým nehrozí AIDS.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Výpis z obchodního rejstříku
  2. Webová prezentace firmy
  3. a b c d e f g h https://www.uz30letjsmenahlavu.cz/historie-ve-fotkach
  4. SaVIO - PhDr. Zdeněk Jančařík SDB: Pokřivené hlásání evangelia. www.josefhurt.cz [online]. [cit. 2017-03-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-03-06. 
  5. Webová prezentace firmy
  6. https://www.sckn.cz/file/wysiwyg/files/Zprava_o_ceskem_kniznim_trhu_2018_19.pdf
  7. Webová prezentace Červené knihy C. G. Junga
  8. a b Zpravodaj Sdružení saleziánských spolupracovníků č. 57, cca prosinec 2000, kap. 4, Různé
  9. „Vydají salesiání Havlíčka?“, Zpravodaj Sdružení saleziánských spolupracovníků č. 56, cca říjen 2000, str. 26

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]