Portál:Literatura

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Úvod upravit
knihy
knihy

Literatura (z lat. littera = písmeno) nebo též písemnictví v širším slova smyslu je souhrn všech psaných textů, (z lat. textum = tkanina) tj. všech existujících písemně zaznamenaných jazykových projevů lidstva. Tedy literatura umělecká, naučná, technická, časopisecká, memoárová i soukromá korespondence. V užším slova smyslu se literaturou obvykle myslí literatura umělecká, čili krásná literatura, beletrie.

Literatura je po výtvarném umění nejstarší lidskou uměleckou činností. Za vůbec první literární památku bývá označován Epos o Gilgamešovi (pocházející zhruba z poloviny třetího tisíciletí př. n. l., nejstarší přepis je zachován z doby kolem roku 2000 až 1700 př. n. l.).

Jako základ evropské literární tvorby bývá označováno archaické období antického Řecka a na něj navazujícího antického Říma. Nový zrod literatury je zaznamenán až s pozdním středověkem, nejvýrazněji od 10. století (v té době vznikala převážně literatura duchovní, později se z arabského světa dostaly přepisy řeckých a římských autorů, vznikala však také literatura světská, hlavně ve formě hrdinských písní). Pravého vrcholu však mohla dosáhnout až po Gutenbergově vynálezu knihtisku a po masovém rozšíření literatury a gramotnosti.

Autor měsíce upravit

Miguel de Cervantes Saavedra


Miguel de Cervantes Saavedra (29. září 1547 Alcalá de Henares23. dubna 1616 Madrid) byl španělský voják a spisovatel. Pocházel z rodiny zchudlého šlechtice. V mládí ztratil levou ruku v námořní bitvě u Lepanta (1571, pobřeží řecka). Strávil pět let zajetí v Alžíru, kam byl odvlečen piráty. Po návratu do vlasti procházel celkem neúspěšně různými zaměstnáními a zápasil s bídou až do smrti. Své bohaté lidské i umělecké zkušenosti uplatnil v románu Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha. Dva díly tohoto románu mu zajistily světovou proslulost.

...více

Kniha upravit

Dekameron. Sandro Botticelli (1487)

Dekameron je soubor sta novel o lásce rozdělených po deseti na deset dní. Příběhy si vypráví deset mladých lidí, kteří utekli z města na venkov, aby se zachránili před morem, který vypukl ve Florencii roku 1348. Dekameron napsal Giovanni Boccacio v letech 1348 až 1353. V úvodu Dekameronu je rovněž jeden z nejvýznamnějších a nejpodrobnějších popisů moru ve středověku. Příběhy Dekameronu a jejich náměty ovlivnily řadu dalších uměleckých děl v podstatě ve všech oblastech umění.

...více

Ukázka upravit

Ty’s ukrad’ voly mé!
                              — Měj se mnou slitování!
Ty bez turbanu jdeš?
                              — Já nemám klobouk ani.
Vem tento turban můj!
                              — Což tady modou máte
     dát turban zloději, dřív než jej nabodáte?

— Tvůj šat je plný děr!
                                 — To pravda.
                                                      — Můj si vem!
Ten kaftan já?
                        — Jen vem, vy otrokyně sem,
     ty nejkrásnější tři z nich múžeš vybrat sobě,

— Já?
            — Volím za tebe; hle, tyto tři dám tobě.

Victor Hugo (1802–1885) – Šejk a zloděj
Přečtěte si celý text na Wikizdrojích.

Kvalitní články upravit
Kategorie upravit

Podle národností

americkáanglickáargentinskáčeskáčínskádánskáfinskáfrancouzskáirskáitalskájaponskákanadskáněmeckánizozemskánorskápolskárakouskáruskáslovenskášpanělskášvédská

Literární díla podle území a času

starověkého předního východustarověká řeckástarověká římská

Podle žánru

BiografieCestopisyDivadelní hryDobrodružná literaturaEncyklopedieExistencialistická literární dílaFantasy literární dílaFilosofická literární dílaHistorická literární dílaKnihy pro děti a mládežKomiksyKronikyLiterární díla modernyNaturalistická literární dílaNáboženská literární dílaNovelyOdborná literaturaPoeziePolitická literaturaPopulárně-naučné knihyPověstiPovídkyRományRukopisySurrealistická literární dílaVědeckofantastická literární díla

Časopisy, Noviny

25. duben v historii literatury upravit
Obrázek upravit

Obraz od Victora Huga
Zajímavosti upravit

Citát

„Komu láskou nezpůsoben žal, ten též blaho lásky nepoznal.“

Josef Jungmann

Věděli jste, že…

François Villon - Velký testament (1489)
François Villon - Velký testament (1489)

... François Villon opustil Paříž kvůli tragickému souboji s mnichem, jehož příčinou byla žena?

... českou soutěž Kniha mého srdce vyhrál Saturnin od Zdeňka Jirotky

Nové články upravit
P – pahýl, SP – subpahýl či heslo bez zdrojů

Věci, které můžete udělat… upravit

  • Z článků týkajících se obsahu portálu můžete na tento portál odkázat šablonou {{Portály|Literatura}} umístěnou na konci článku těsně nad kategoriemi, resp. {{DEFAULTSORT:}}. V případě, že již článek odkazuje na jiný portál, přidejte odkaz abecedně do již vložené šablony {{Portály}}, viz návod.
  • Krátké články by měly být označeny šablonou {{Pahýl}}