Portál:Tibet

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vítejte na portálu Tibet


Státní znak Tibetu
Znak Tibetu
Vlajka Tibetu
Vlajka Tibetu

Tibet je historická oblast ve střední Asii. Díky vysoké nadmořské výšce, která dosahuje v průměru 4 900 metrů nad mořem, se Tibetu často říká „střecha světa“. Z velké části se rozkládá na Tibetské náhorní plošině, jeho tradičním etnikem jsou Tibeťané hovořící tibetským jazykem. Před vojenskou intervencí Čínskou lidovou republikou v roce 1959 byl Tibet několik desetiletí, mezi 1. březnem 1913 a 23. květnem 1951, fakticky nezávislým státem. Historický Tibet se skládal ze tří provincií – Amdo, Kham a Ü-Cang (která sama se skládá z regionů Ngari, Ü a Cang, je však někdy uváděna dohromady, jako jedna provincie Ü-Cang) a měl rozlohu okolo 2,5 milionů km². Tibetská kulturní oblast zasahuje i do Bhútánu a do severní Indie – zejména Ladaku, Sikkimu a severní část Arunáčalpradéše. …celý článek

Historie · demografie · geografie · kultura · politika · náboženství

Král Guši
Khan
Tibetský
trh
Požadované
území
Tibetské
umění
Samjanský
klášter

Vybraný článek

Vlak na trati do Lhasy
Železniční trať Golmud - Lhasa spojuje hlavní město Tibetské autonomní oblasti, Lhasu, se zbytkem Čínské lidové republiky. Je dlouhá 1 142 km, prochází mnohými horskými průsmyky (nejvyšší se nachází ve výšce 5 072 m n. m.), tunely (nejdelší měří 4,264 km) i po mnoha mostech (celkem 675 mostů). Její výstavba započala v roce 2001 a trvala pět let. Železnice má oficiálně sloužit k rozvoji Tibetu, je však také kritizována; mnozí namítají, že bude sloužit k prosazování moci ČLR a k přílivu dalších Číňanů do oblasti. Na trati se nachází nejvýše položená železniční stanice na světě. …celý článek …archiv článků

Vybraný obrázek

Lhasa

Palác Potála ve Lhase
Lhasa je tradiční hlavní město Tibetu, v současné době je hlavním městem Tibetské autonomní oblasti Čínské lidové republiky.


Ve Lhase se nachází palác Potála a Norbulingka, které tvoří součást kulturních památek světového dědictví. Podle sčítání lidu z roku 2004 zde žije okolo 257 400 lidí. Lhasa byla po mnoho staletí „zakázané město“ a její brány byly uzavřeny všem lidem ze Západu. V 19. století se do Lhasy marně snažil dostat např. Sven Hedin a Nikolaj Prževalskij. Naopak s úspěchem se na území města dostali Alexandra David-Néelová a Heinrich Harrer. Na počátku 20. století Lhasu načas obsadil britský expediční sbor vedený Francisem Younghusbandem v rámci Younghusbandovy expedice.

Lhasa je tradičním centrem tibetského buddhismu a do roku 1959 byla sídlem dalajlámů. Téměř polovina obyvatelstva Lhasy byli mniši. Obyvatelstvo Lhasy bylo v roce 1951 odhadováno na 25 000 a dalších 15 000 mnichů v žilo klášterech. Dnes má město okolo 250 tisíc obyvatel; velká část z nich jsou číňané, chanové nebo chuejové. …celý článek

Příbuzné zdroje

Kvalitní článek
Dějiny Tibetu

Osobnost

Galerie osobností
Josef Kolmaš je přední český sinolog a tibetolog a světově uznávaný odborník na dějiny čínsko-tibetských vztahů. Prvním významnějším dílem Josefa Kolmaše se stala jeho disertační práce „Simelská konference, 1913-1914“ zabývající se nevyjasněnou otázkou politicko-právního postavení Tibetu po Sinchajské revoluci a vyhlášení Čínské republiky v roce 1911, jakož i vymezení hranice s vnitřní Čínou. Významnou složkou Kolmašovy činnosti byly překlady z tibetštiny, čínštiny, latiny a dalších jazyků. Dne 15. 8. 2008 obdržel za své významné vědecké dílo cenu města Kyjova. …celý článek

Zajímavosti

Víte, že…

…11.-13. prosince 2023 se v pražském kině Světozor koná 15. ročník tibetských filmů a filmů o Tibetu?

Tibeťané používají k oslovení dalajlámy výrazy: jižin norbu, gjälwa rinpočhe, kundün, gongsa čhenpo nebo kjabgön ?

…území Tibetu je v současné době kontrolováno vládou Čínské lidové republiky, což Ústřední tibetská správa považuje za nelegitimní vojenskou okupaci?

…v Tibetském národním povstání v roce 1959 se spojili buddhističtí mniši s podporovateli antikomunistické Tibetské pokrokové strany, kteří podporovali sjednocení Tibetu s Čínskou republikou?

Atíša je považován za jednu z klíčových postav tibetského buddhismu a zakladatele kadampy?

rakouský horolezec a cestovatel Heinrich Harrer napsal v roce 1953 úspěšnou knihu Sedm let v Tibetu, která byla předlohou pro stejnojmenný film?

…státním režimem v Tibetu byla do roku 1951 buddhistická teokratická volitelná absolutní monarchie?

Přehledy

Kategorie

Informace

  • Příbuzné portály: Čína, Indie, Buddhismus, Politika
  • Z článků týkajících se obsahu portálu můžete na tento portál odkázat šablonou {{Portály|Tibet}} umístěnou na konci článku těsně nad kategoriemi, resp. {{DEFAULTSORT:}}. V případě, že již článek odkazuje na jiný portál, přidejte odkaz abecedně do již vložené šablony {{Portály}}, viz návod.