Diskuse k portálu:Star Trek

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Star Trek
portál
Diskuze portálu
Star Trek projekt
Diskuze projektu

Archiv 2006 - 2009

Prosíme, pro jiné náměty než vylepšení samotného Portálu využijte diskuzi Wikiprojektu Star Trek, děkujeme.

Jsem teď trochu zmaten, jestli psát sem, nebo na WikiProjekt... Nicméně mám takovou poznámku. Kolega Trekman do článku USS Enterprise (NCC-1701-A) přidal informace o osudu lodi po skončení filmu Neobjevená země, které vycházejí z knihy Nejlepší osud, za což mu děkuji. Chtěl bych však poprosit wikipedisty, aby jednoznačně oddělovali obsah z tzv. kánonu (viz en:Star Trek canon; ve stručnosti jde o všechny hrané seriály a filmy a dva romány Mosaic a Pathways z Voyageru) od informací ostatních, což jsou všechny ostatní knihy (en:List of Star Trek novels) a další materiály, které nemusejí být přesné, nebo vzhledem k jejich množství si mohou třeba i odporovat (nevím, knížky jsem nečetl). Jinak viz také FAQ na oficiálních stránkách. --Harold 21. 1. 2010, 17:28 (UTC)

Já jsem rozhodně pro pouze kánonické informace, což už jsem zde psal. Některé knihy jsem četl, ale stejně jako videohry nebo komiksy mě nezajímají. Musíme udržovat nějakou úroveň informací na české Wiki, a dodržování kánonu je právě to nejdůležitější. --zipAcna 21. 1. 2010, 17:35 (UTC)

Chápu, osobně bych byl tak pro kánon, ale na druhou stranu ty knihy existují a jen tak mazat Trekmanův text se mi nechtělo. To vydělení do samostatné kapitoly se mi zdálo jako nejlepší řešení. Nicméně já osobně budu při psaní článků vycházet jen z kánonu. --Harold 21. 1. 2010, 17:55 (UTC)

Ne, to je v poho. Mě se rozhodně líbí to oddělení do kategorie nekánonických informací. KDyž už to tam je, tak tak, aby bylo vidět, co je oficiální a co ne. Já jsem s tím spokojen ;-) --zipAcna 21. 1. 2010, 17:59 (UTC)
Souhlasím. Jenom oficiálních her s licencí je přes 50 a přidávat jejich příběhy by bylo silně zmatené. Ovšem samozřejmě zmínky typu "V této knížce..." nebo "Ve hře se stalo s ní tohle..." není na škodu. --El Carlos 14. 2. 2010, 01:41 (UTC)
Pokud ale tady bude někdo, kdo takové informace bude hlídat a kontrolovat. Jak si sám napsal, her je spoustu a další kvanta knih, komiksů apod. Já nemám v tomhle ohledu žádné znalosti, takže rozhodně nebudu vědět, zda je to pravda, nebo zda sio to dotyčný vymyslel. --zipAcna 16. 2. 2010, 08:31 (UTC)

Anglicky neumím. Zkuste prosím někdo alespoň stručně citovaný Star Trek canon přeložit z angličtiny jako heslo. Nemám nic proti přidávání kategorií Kánon ST a třeba Mimo kánon ST ke každému heslu. Velice by mi vadilo, kdybychom zavedli cenzuru, který film, kniha,hra smí mít vazbu na tento portál a který ne. Odlišovat kategorií, ano. Také souhlasím, když seznamy knih, filmů atd doplníme nějakým symbolem v textu u konkrétní knihy, která napoví - ano, to je pojem spojený s kánonem. Díky kolegové za pochopení--Zákupák 16. 2. 2010, 15:21 (UTC)

Žádnou cenzuru rozhodně nechceme, o tom jsem nikdy ani nepřemýšlel. Proto jsem u Enterprise-A ten text jen oddělil, ne smazal. Samozřejmě informace z knih, her a dalších materiálů lze přidávat (nejlépe tedy samostatnou kapitolkou nebo odstavcem), ale já to primárně dělat nebudu, stejně jako zipAcna prostě nemám v těchto věcech žádné znalosti apod. O přeložení toho kánonu jsem už přemýšlel, ale teď zrovna u mě jde Star Trek zase trošku bokem. :-) --Harold 16. 2. 2010, 18:24 (UTC)
Vždyť kánon přeci není žádná cenzura. Kánon jen rozlišuje to, co je považováno za oficiální informaci v rámci nějakého většího celku (například Star Trek, Stargate, Star Wars nebo i knihy). Určitě by jsi/jste nebyl rád, kdyby v epizodě TNG řekli že například Enterprise byla zničena, a v nějaké videohře potom ta stejná loď existovala dále. Byl by v tom nesmyslný binec. O tom co je kánon a co ne pravděpodobně rozhodují vlastníci filmových a seriálových práv. Já osobně tak či onak sleduji jen filmovou a seriálovou tvorbu. --zipAcna 17. 2. 2010, 14:12 (UTC)

Narazil jsem na tuto diskuzi. Tak aby se vám líp diskutovalo, udělal jsem podle EN Wiki článek Star Trek kánon a rovnou vložil odkaz do Star Trekové šablony :-) --Ulathaar 4. 3. 2010, 08:10 (UTC)

Fajn, díky. Jenom mám připomínku k názvu, viz tamní diskuse. --Harold 4. 3. 2010, 09:45 (UTC)
Pokračuje na Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Star Trek#Kategorizace kánonu

Novinková hlídka[editovat zdroj]

Navrhuji sjednotit systém záznamu nových hesel s řadou dalších portálů (např.:Portál:Kosmonautika, tedy vyřazovat novinky přes 30 dní staré a zahustit odstavec se zápisem názvů vedle sebe, vedle data. Tím se odstavec zkrátí na polovinu při zachování rozsahu. Dále navrhuji připojit k názvu novinky symbol (P), pokud je novinka pahýlem bez dvou zdrojů (ohrožená smazáním), tím chci tlačit na zvýšení kvality zdejších hesel. Počkám týden na reakci spoluúčastníků portálu, pak případně změny uplatním. --Zákupák 13. 2. 2010, 06:13 (UTC)

Nejsem proti. --Harold 13. 2. 2010, 13:39 (UTC)
Já jsem pro. --El Carlos 14. 2. 2010, 01:38 (UTC)

Obrázky a české tvary[editovat zdroj]

Zdravím, jako nový člen posádky Portálu Star Trek mám na úvod pár dotazů.

Star Trek je těžce zatížen autorskými právy, které asi všichni ctíme nejen jako wikipedisté, ale i jako fanoušci Star Treku. Zdá se tedy, že asi bude problém s obrázky (když mimo USA nelze používat kategorii fair use). Nebo se vám podařilo něco vymyslet? Pokud jde o mě, mohl bych snad vyfotit aspoň svoje legálně zakoupené skládací plastové modely (mám DS9, Enterprise-D, runabout a klingonského dravce, ale nejsou natřené barvami, což nevadí akorát u Ent-D), resp. obaly od jejich krabic, to snad bude ok. Nebude to mnoho, ale aspoň neco.

Pak jsem koukal, že v článku o transwarp pohonu se používá slovo matrix, což mi nepřipadá správně. Asi by mělo být matice nebo matrice. Tuším, že v dabingu Voyageru používají matice. Co vy na to?

Jinak mám mimo hromady originál DVDček a z televize natočených videokazet taky knihu The Star Trek Encyclopedia (teď už víme, že se dá považovat za kánon ;-) ), ale obsahuje jen věci do 1. řady DS9 včetně (je asi z roku 1993 nebo 1994). Tak kdyby někdo potřeboval něco k nějakému heslu, můžu do ní nahlédnout.

Díky za pozornost :-) Jo, a tykejte mi :-)

Zeptal jsem se na autorská práva Pod lípou, snad někdo odpoví. Rozhodně originál skládačky použít nelze.--Zákupák 5. 3. 2010, 19:12 (UTC)
Tak jestli ani to nejde... Pro info, jde o některé modely, co jsou k vidění na tomto webu. Budeme tedy bez obrázků. --Ulathaar 5. 3. 2010, 20:41 (UTC)
S autorskými právy je to boj od doby, co jsem wikipedistou. Wiki si hraje na otevřenou organizaci, což znamená, že obrázky nemohou být ani pouze pro ní (což by ještě šlo, viz. "fair-use"), ale musí být k dispozici každému. Dost zvláštní, že samotná mateřská wiki na tohle kašle a ty ostatní jsou Wikimedii u *****. Abych pravdu řekl, nemá cenu zkoušet modely, trička a já nevím co ještě. Mám to odzkoušené u portálu AvP. Na commons se vždy objeví člověk (za minulého režimu jsme tomu řikali "donašeč"), který tvoje obrázky označí ke smazání, pokud v OTRS není přímo povolení od generálního ředitele 20th Century Fox, resp. Paramountu v tomto případě. Dokonce se vede i spor o současné obrázky ST na commons, zvláště ty focené v muzeu apod. Sami donašeči si nejsou jistí, jestli daný obrázek něco porušuje, ale radši to označí a nechají na adminech. Jeden mi tvrdil, že se nesmí vyfotit nic v exteriérech (blbost), druhý že se nesmí vyfotit nic, co někdo vytvořil (zase blbost).... atp. Nevím, asi za to mají nějaké hodnosti, či co. --El Carlos 6. 3. 2010, 11:34 (UTC)

Připomínky WP:K[editovat zdroj]

"Recenze" ;-)[editovat zdroj]

Díval jsem se, že portál byl vložen k recenzi, tak hned dám k dobru jednu připomínku, a tou je asymetrie. Ano asymetrie, levé sloupečky jsou o moc delší než pravé a na volném místě je prostě jen červená podkladová barva. Toť vše, s pozdravy --Silesianus 7. 3. 2010, 18:13 (UTC)

  • možná o trochu světlejší barvy, ta červená moc pere do očí. Ještě bych nad tím popřemýšlel, ale nebudu mít nic moc proti zařazení i s těmito barvami :)...
Jo, to je splnitelné, myslel jsem si to.
  • Články a vyznamenání patří spíš na wikiprojekt.
Jako čekající články nebo hotové články...?

<smal>::::čekající--Hagar 8. 3. 2010, 16:32 (UTC)

  • Dle méího názoru by byla hlavička hezčí bez star-trek pozdravu
Myšleno bez té ruky v červeném? nebo ten nápis nahoře? Asi tak ruka
Ta ruka...--Hagar 8. 3. 2010, 16:32 (UTC)
  • Informace bych sločil s Pomozte portálu
Jo, to mě taky napadlo, ale zase nevím, jestli to nebude obří. Popřemýšlím
  • Pravidelná aktualizace > doporučil bych automatické střídání
To bohužel netuším jak, jestli se to musí nějak programovat, či co... Hlavně kde to hledat?
Pomůžu --Hagar 8. 3. 2010, 16:32 (UTC)
No koukal jsem, ale furt to nějak nechápu. To tam zadáváš ty ty budoucí nebo si to vybírá samo a pojmenovává je...???--El Carlos 8. 3. 2010, 21:55 (UTC)
Já založím stránku např. Portál:Startrek/článek01 a ono to automaticky vloží na leden atd. Pak jen dám do 4lánku kód, který to automaticky mění (ten skopíruj a hotovo ;) ) --Hagar 8. 3. 2010, 22:20 (UTC)
  • Nutností by asi měl být archív, doporučuji i připravované
asi ano, zvláště, jak budou data narůstat
Udělám --Hagar 8. 3. 2010, 16:32 (UTC)
U článku hotovo, můžeš zkusit sám u obr., když nepude, tak to udělám taky, ale zkusit to můžeš :) <<<Vzor je u článku ;) --Hagar 8. 3. 2010, 16:52 (UTC)
No jako pochopil jsem jak to tam zapsat, ale furt nerozumím funkci tý stránky PŘIPRAVOVANÉ a ARCHIV. To tam musím lifrovat já nebo to samo? --El Carlos 8. 3. 2010, 21:55 (UTC)
připravované je jen pomůcka pro tebe, dáš tam šablony stránek pro každý měsíc a lehčeji se ti to spravuje, ale k měnění to není potřeba. Do Archivu to musíš dávat ručně :(. odpověděl jsem správně, nebo na něco uplně jiného? --Hagar 8. 3. 2010, 22:17 (UTC)
  • Commons, bych dal jinou formou...
To nevím, znám jenom tuhle šablonu commons
Zkus se podívat na všechny sestřičky a když toho bude víc, uděláme to jinak, když ne, tak zkusíme zbarvit jinak tzen rámeček ;) --Hagar 8. 3. 2010, 16:52 (UTC)
No teď je to v jakés takés tabulce. Jestli chceš, tak uprav dle svého gusta. --El Carlos 8. 3. 2010, 21:55 (UTC)
  • Chápu, že do těch kolonek není co naprat, ale 3/7 jsou věnovány psaní článků a informacím další 2/7 odkazům na články a pouze 2/7 jsou pro téma (Tedy to, co skutečně návštěvníka portálu zajímá. IMHO bych přidal něco jako zajímavosti, nebo postavu měsíce? Je k tomu dostatek článků, nebo melu do něčeho s čím nemám zkušenosti?
byla o tom debata a věc se má tak, že jestli se podaří vychytat automatické aktualizace portálu, tak přidáme "Víte že:" nebo něco na ten způsob.

Přeji úspěšnou nominaci, pokud budeš chít nějak podpořit, napiš, zkusím pomoci ;) --Hagar 7. 3. 2010, 19:10 (UTC)

Maďaři[editovat zdroj]

hu:Portál:Star Trek třeba tady by jsi mohl najít inspiraci co vložit do prázdných okýnek (Pokud se tedy chystáš dát na mou skromnou recenzi :) ) --Hagar 7. 3. 2010, 19:14 (UTC)
Pod připomínky obou kolegů připojuji svůj podpis. Ti Maďaři to mají graficky dobré. Je čas na změnu.--Zákupák 7. 3. 2010, 19:23 (UTC)
Pánové, ne že bych nechtěl portál jako Maďaři, ale jednak jim přetékají obrázky do jiných polí (na širokoúhlém monitoru), ale což o to. Nicméně se domnívám, že vzhled jejich portálu je zapříčiněn především tunou obrázků, které my prostě k dispozici nemáme. Netuším, kde je vzali oni. Ty barvy jsou úplně ne-startrekovské, ale pokud se vám líbí, nemám problém to změnit u nás. Zkuste se na ten jejich portál podívat znovu, odmyslet (nebo vypnout) si obrázky a pokud vyhovuje, předělám to i u nás. --El Carlos 8. 3. 2010, 10:25 (UTC)
Jde tam právě o ty obr. barvy my také Star trek nepřipomínají ;) --Hagar 8. 3. 2010, 16:55 (UTC)
Klikl jsem na ty jejich obrázky, jsou z Commons a není problém si z nich některý k nám vzít. Všechny se týkají omáčky kolem, herců, vlastní filmové jsou pro všechny tabu (copy). Já mám jejich stránku na monitoru bez zmiňovaného přetékání. Není vhodné tu jejich stránku kopírovat, mě spíš jde o občasné experimentování, 1× měsíčně (ne častěji) trochu někde jinak barvu, vřadit okénko věnované fan klubům a srazům, prostě experimenty dosvědčující životnost portálu. A že si umíte hrát.--Zákupák 8. 3. 2010, 17:30 (UTC)

No některé asi jo, ale valná většina z commons není - logicky, dyť tam mají 90% pod copyrightem. Resp každý s postavou ze ST nebo ty loga, co jsou vlastně snímky obrazovky. Myslím, že Maďaři si tam udělali něco na způsob fair-use. Vlastně z commons tam je jenom ten znáček star treku, William Shatner a logo klingonů. Jo, kéž bychom mohli takhle vybavit naše články. Jinak experimentovat můžeme, ale zrovna vekslovat položky portálu každý měsíc? --El Carlos 8. 3. 2010, 22:03 (UTC)

Automatizace portálu[editovat zdroj]

Když už se tu s kolegou Hagarem bavíme o automatické změně článků, napadá mě otázka: Jde tam nastavit změnu každý týden? Resp. mám dojem, že šablona {{LOCALMONTH}}}} bude asi změnu dělat měsíčně, což mi přijde málo i na manuální změny, kde jsem se snažil dodržet cca 2 týdny. Proč ale nepíšu přímo Hagarovi, ale sem - už nějakou dobu mne zaujala šablona na portálu Kosmonautika, která mění nějakou malou událost pro každý den v roce. Pakliže by bylo možné to udělat i u nás myslím, že většinu dní bychom zaplnili (už jenom premiéry epizod US / CZ zaberou hodně dní). Co si o tomto myslí ostatní? --El Carlos 9. 3. 2010, 13:11 (UTC)

Já tomu bránit nebudu, nevím zda ta náročná práce s přípravou akce stojí zato, tam to myslím kolega Birnak vytvářel řadu dní. A vypuštěných sond, kosmonautů, událostí jsou tisíce. Budete tam mít pro každý den alespoň dvě události?--Zákupák 9. 3. 2010, 14:34 (UTC)
Pro každý den to uděla¨t, myslím, zvládnu, pro každýá týden, nevím... Asi ne. --Hagar 9. 3. 2010, 15:02 (UTC)
Dvě pro každý den asi ne, pro některé dny třeba nic. Otázka je, jestli je to schopné "se schovat", když daný den se nic neděje nebo to stejně vypíše 30. březen ve Star Treku: --- a nic. Uthare, proč je složitější to udělat pro týdenní obměnu než pro denní? :-) --El Carlos 10. 3. 2010, 01:14 (UTC)
Protože existuje šablona, které má local rok–měsíc–den, ale nevím o šabloně na týdny. Scjovat, ano, když založíš prázdnou stránku. --Hagar 10. 3. 2010, 06:41 (UTC)
Díky za vysvětlení a omlouvám se za záměnu s Utharem ;-) Zákupáku, pokud byste neměl nic proti, tak já tedy navrhuji pomalu začít zpracovávat stránky s daty s tím, že mezi nimi budou prázdné, ale kdo ví? Třeba se vždy najde nějaká ta zajímavost. --El Carlos 10. 3. 2010, 10:49 (UTC)

Jak to tedy provedeme s obrázkem/textem? Budeme aktualizovat pouze 1× za měsíc? --El Carlos 16. 3. 2010, 01:27 (UTC)

Podle mne stačí. --Hagar 20. 3. 2010, 14:22 (UTC)
Dobře, klidně 1× za měsíc. Mohl bych tě poprosit o vytvoření něčeho podobného tedy pro obrázek? --El Carlos 28. 3. 2010, 14:53 (UTC)

Doplňění wikipedistů[editovat zdroj]

Berte to jen jako návrh - na portál směřují určitě i náhodní návštěvníci a ti možná chtějí kontakty na lidí kolem ST. Dříve jsme tu měli vyznamenané, nyní jsou přesunuti a je tu jen El Carlos. I ten potřebuje občas na den vypnout a tak navrhuji doplnit formulaci: S hesly a tímto portálem spolupracují také (Zákupák + 2-4 jména), máte-li problém, obraťte se na ně, nebo pište na zdejší diskusní stránku. Je to trochu primitivní, ale každý jsme poprvé tady bloudili a nevěděli. --Zákupák 23. 3. 2010, 18:12 (UTC)

Docela i souhlasím. Vybavuje se mi moje přítelkyně, která neustále nadává na biologické články na wiki a když jsem jí odkázal na portál Biologie, ať tam někoho kontaktuje, byla to snadnější cesta. Popřemýšlím, kterak to zde zahrnout. --El Carlos 28. 3. 2010, 14:31 (UTC)

Připomínky[editovat zdroj]

Ahoj, nejprve k té automatizaci. Pokud jste ještě nevyřešili jak na to, koukněte na Portál:Izrael, tam je to vyřešeno. K mým připomínkám:

  • odstranit POV jako jedno roztomilé nekošerné zvířátko :) případně značně reformulovat „Star Trek je jeden z nejpopulárnějších a nejúspěšnějších televizních sci-fi seriálů,“ ta dvě nej, i když to tak může být, mi prostě přijdou přehnaná

To bude asi pravda, zkusíme zapřemýšlet nad nějakým jiným podtextem --El Carlos 26. 4. 2010, 17:42 (UTC)

  • opravit ono "edit" respektive upravit v záhlaví obrázku a článku měsíce, aby odkazovaly přímo na konkrétní článek a ne na obecný, v níž je vložen kód, který to zařizuje; opět mrkněte na Izrael

Využíváme standardní šablonu portálu, nejsem si jist, zda-li budu technicky schopen si jí upravit, ale zkusím odkoukat --El Carlos 26. 4. 2010, 17:42 (UTC)

  • upravil jsem používanou šablonu pro obrázek měsíce, aby se popisek zároveň promítal jako skrytý popisek obrázku, když na něj najedete myší. Pokud by se obrázek používal i jinde na portálu, toto musí umožňovat. Úvodní portálový obrázek by měl poskytovat obdobný skrytý popisek, např. "logo portálu"

Všiml jsem si a zkusím postupně dodat i na ostatní --El Carlos 26. 4. 2010, 17:42 (UTC)

  • opravit všechny odkazy vedoucí na přesměrování (pokud nevidíte, zapněte si možnost jejich zobrazování v nastavení)

Proti tomu není co říct --El Carlos 26. 4. 2010, 17:42 (UTC)

  • nešly by ty čtyři boxy nad portálem zarovnat na střed? (jen návrh)

Šly, ale že by se mi to líbilo. Nechť se vyjádří ostatní --El Carlos 26. 4. 2010, 17:42 (UTC)

  • sjednotil bych obrázek a článek měsíce v tom „Celý článek »“, když to tak máte u článku, ať je to stejně i u obrázku; takhle je to každý pes jiná ves

Nevím, jestli to chápu, ale obrázek a článek by měly být jiné. Dyť to tak má i sama wikipedie a vlastně všechny portály --El Carlos 26. 4. 2010, 17:42 (UTC)

  • proč jsou v nových článcích hesla bez zdrojů označovaná zkratkou "PS"? resp. co znamená?
    • Zavedl jsem to v 5 portálech (např.Živočichové) jako varující upozornění na možné smazání novinky bez zdrojů, často subpahýl - SP. Pomáhá to, mnohdy heslo někdo ihned doplní--Zákupák 14. 4. 2010, 13:57 (UTC)
  • všude používat pevné mezery (i v jednotlivých popiscích článků a obrázků měsíce)

Cože? Dyť nahrazení mezer pevnými by každý text natáhlo na nekonečný řádek, když by neměl kde zalomit. --El Carlos 26. 4. 2010, 17:42 (UTC)

  • u nejnovějších článků bych byl pro nastavení maximální délky, po jejímž dosažení se bude seznam scrollovat s posuvníkem; protože když budete mít plodný měsíc a napíšete článků spoustu, tak bude přílišný nepoměr v délce sloupců; opět inspirace u Izraele

viz. bod 2 --El Carlos 26. 4. 2010, 17:42 (UTC)

Tož asi tak :) Držím palce --Faigl.ladislav slovačiny 14. 4. 2010, 11:56 (UTC)

Toto považuju za konstruktivní kritiku :-). Zkusíme na tom zapracovat a děkujeme. Zároveň se omlouvám za zpožděnou odpověď, ale prostě jsem si toho nevšiml. --El Carlos 26. 4. 2010, 17:42 (UTC)

Aktualitka[editovat zdroj]

V úterý 21.září od 20.hodin na Nova Cinema dávají celovečerní film Star Trek: Nemesis. Pokud někdo zjistíte kdy jaké filmy či díly seriálu v telce s českým překladem dávají, sem s tím. Možná na portál do odstavce Aktuality? V TV programech některých časopisů lze pak získat obsahy k orefování hesel.--Zákupák 19. 9. 2010, 16:50 (UTC)

Já takovým aktualitám, ať už sportovním, filmovým nebo hudebním, nejsem příliš nakloněn, protože se stává, že člověk, co to tam vloží, z Wikipedie odejde/přeruší činnost/prostě na to zapomene a pak to tam straší dalšího půl roku či víc. Jinak co můžu doplnit, od začátku září jsou na HBO vysílány některé filmy (II, IV, VI, VII, VIII, X a XI), které jsou v průběhu měsíce několikrát opakovány (viz [1]), na AXN Sci-fi opět v průběhu září filmy I, II, III (viz [2]) a od konce září poběží na Primě Cool TNG s klasickým dabingem ČT (viz [3]). --Harold 19. 9. 2010, 17:04 (UTC)
To jsem vůbec netušil. Asi že se na telku dívám dost zřídka. Díky za tipy, rád ponocuju--Zákupák 19. 9. 2010, 18:21 (UTC)
Nebojte se a s klidem vkládejte. Ten TV program moc sledovat nemohu a všechny aktuality čerpám z Twitter pramenů StarTrek.com a TrekMovie.com. Oboje dodává značné množství aktualit a tak se nebojím o nedostatek. Pokud by na to přišlo, tak "schovat" rámeček s aktualitou je pro mě otázka minuty. Jinak jsem stejně obezřetný jako Harold. Dle mého aktualita nemusí být čistě z posledních dvou dní, ale dva - tři týdny je ještě akceptovatelné a po takovou dobu snad neaktivní nebudu. --El Carlos 20. 9. 2010, 15:25 (UTC)

Zajímavosti[editovat zdroj]

Zatímco z Aktualit strach nemám, u Zajímavostí bych poprosil všechny zúčastněné, jestli by trochu nezapřemýšleli o nějaké větičce. Sám samozřejmě mohu vyplodit řadu věcí, ale většina se bude týkat TOSky a to mi přijde trochu jednostranné. Pokud si netroufáte na úpravu některého měsíce v připravovaných zajímavostech, tak neváhejte a napiště mi e-mail nebo eventuelně i do diskuze. Jenom připomínám, že Zajímavost sice nemusí mít zdroj, ale měla by vycházet z některého hesla zde na wiki, kde by dané tvrzení mělo být patřičně ozdrojováno. --El Carlos 20. 9. 2010, 15:32 (UTC)

Aktualizační šablony 2011[editovat zdroj]

Ptal jsem se nejprve Hagara, který pro nás vytvořil aktualizaci polí článek, aktuality a obrázek. Jenže ten lítá někde v cizině a hned tak neodpoví. Proto se radši zeptám ještě tady, jestli někdo neví nebo nezná někoho, kdo ví, kterak se budou chovat tato pole v roce 2011. Jde o to, jestli se musí ručně vytvořit stránka "připravované" a na každý měsíc zase udělat znovu data nebo to začne čerpat z té stávající a prostě to bude brát údaje, které tam již jsou. To by patrně byla ta lepší varianta, protože bychom mohli docílit třeba 12 článků (na každý měsíc jeden) a mělo by to být těch 12 nejlepších a tedy bychom jako v hitparádě mohli vyhodit "nejhorší z nejlepších" a dát jiný, když by se objevil.

Mimo to, stále mě láká to "Dnešní den", jako má portál kosmonautika. Při představě, že cca přes 200 epizod má 2 data premiéry + výročí herců / tvůrců, by se ten rok zaplnit mohl a kdyby zůstal nějaký den prázdný, tak by se toho zase tolik nestalo. Možná by mi někdo pomohl na ten den udělat skript, co by nápis "Dnešní den ve Star Treku" (pracovní název) schoval.--El Carlos 19. 12. 2010, 14:41 (UTC)

Osobně si myslím, že by to mělo jet znova od začátku, je tam pouze proměnný parametr {{LOCALMONTH}}, který automaticky vyhodí číslo aktuální měsíce nezávisle na roce. Jinak ten "Dnešní den" je zajímavý nápad, mohly by tam být i in-universe data, třeba založení Federace nebo první pozemský let warpem (něco podobného jako tady). :-) --Harold 20. 12. 2010, 00:25 (UTC)
Tak jsem si na tvůj nápad po čase vzpomněl a na Wikipedista:Harold/Star Trek jsem pokusně založil tabulky (jak ta data jsou vůbec rozložená a jestli to vlastně budeme nějak dělat) s výročími ohledně TOS – americké a české premiéry všech epizod, narození a úmrtí herců + D. C. Fontany, A. Courage a Tvůrce. :-) --Harold 14. 1. 2011, 23:52 (UTC)

Omlouvám se, že reaguji až teď. Já jsem myslel ty data udělat jako má Portál:Kosmonautika pro každý den. To bude pěkná řehole, budeme pro každý den udělat samostatnou stránku, tedy 365 stránek. Kolega Zákupák již dříve zmínil obavy, jestli ST má opravdu pro každý den co nabídnout. Osobně si myslím, že dat je dost a pokud nějaký den vyjde na prázdno, tak by se holt nechalo pole prázdné. K úvaze také stojí použít třeba významná data ze Star Treku s tím, že by byly jasně odlišeny, že jde o fikci. To je ale pouze momentální návrh. --El Carlos 24. 1. 2011, 12:24 (UTC)

Jasný, pochopil jsem to stejně. Tuhle tabulku jsem vytvořil jen pro přehled, jak jsou ta data rozložena během roku, kolik jich je, apod. Samozřejmě by se to udělalo pak normálně ve stylu Portál:Kosmonautika/výročí 24. leden. Tabulka je taky přehled, ze kterého by se čerpalo při vytváření oněch denních stránek. Proto se ptám, jestli v tom mám pokračovat, přidávat tam další seriály, tvůrce a herce, jestli ta výročí budeme na portálu uskutečňovat. --Harold 24. 1. 2011, 14:58 (UTC)
Bylo by to krásné. Možná by některá data uplatnil i kolega Kameníček do kalendária zajímavostí na hlavní stránce cs-wikipedie. Ale co když klan ničitelů portálů zvítězí, aby ta práce nepřišla nazmar.--Zákupák 24. 1. 2011, 16:03 (UTC)
Nezvítězí, na tak razantní zásah, jako je smazání portálů, by nenašli potřebný "konsenzus" a oni to moc dobře vědí. --Silesianus 24. 1. 2011, 17:04 (UTC)

Takže, tu tabulku jsem kvůli velikosti rozdělil do čtyř podstránek Wikipedista:Harold/Q1 až Q4, dneska jsem tam doplnil filmy s režiséry a komplet TAS a TNG (US i CZ premiéry všech epizod, herci). Na Wikipedista:Harold/Star Trek zůstal rozcestník na tyto tabulky a návod, který jsem vykoumal, že bude potřeba udělat pro zařazení výročí na portál. Tak to snad bude fungovat. :-D --Harold 25. 1. 2011, 00:11 (UTC)

+ DS9 --Harold 25. 1. 2011, 21:21 (UTC)

Já jenom furt nevím, jestli si nedáváš velkou námahu s tabulkama a nebylo by to lepší rovnou sázet do podstránek šablony, která to pak bude denně střídat. Jestli chceš, můžu tu stránku s tou šablonou již vytvořit (ostatně kliknutím na červený odkaz na tvé podstránce :-) s tím, že zatím bychom jí neumístili na portál a pomalu plnili. --El Carlos 26. 1. 2011, 21:27 (UTC)
Až dodělám VOY a ENT, začnou se lehce vytvářet podstránky pro jednotlivé dny prostým zkopírováním buňky v tabulce. Kdybych ty dny zakládal jednotlivě a doplňoval postupně, jak na jaké výročí narazím, byly by to tisícovky editací. Jinak spuštění plánuju na 1. února, ať je to takové hezké datum. :-) --Harold 27. 1. 2011, 12:10 (UTC)

Tak jsem to nakonec spustil již teď, konstruktivní kritika je vítána. :-) Jo a vzhledem k protažení pravého sloupce doporučuju nechávat na portálu aspoň 4 aktuality. --Harold 28. 1. 2011, 16:29 (UTC)

No já mám stejně v plánu nahoře asi udělat vedle sebe 3 menší pole, jako to má portál Izrael. Ale budu si s tím muset nějakou dobu hrát, protože to už je HaTMatiLka a nikoliv jenom skládání šablon portálu. Jenom mi ještě řekni, jak se dostanu na ten přehled stránek pro jednotlivé dny, abych třeba taky něco přidal. Co si myslíte o zadávání také fiktivních dat ze Star Treku? Mohla by být psána kurzívou pro oddělení od skutečných událostí. --El Carlos 28. 1. 2011, 22:40 (UTC)
Tak s html bohužel nepomůžu... Přehled typu Portál:Star Trek/Článek/Připravované jsem nedělal, to mi přišlo, že by to bylo obrovské. Zatím jsem udělal data do 31. ledna, během víkendu bych chtěl udělat aspoň únor a pak prostě postupně, jak bude čas. Čerpám z těch mých tabulek, ale dívám se ještě na výročí na výročí na Memory Alpha (třeba http://memory-alpha.org/wiki/31_January), jestli tam není někdo významný (hostující herec, apod.), o kterém máme článek (nebo by teoreticky mohl článek na wiki být). Jinak takový jediný seznam založených výročí (i všech ostatních podstránek portálu; asi sis všiml, že jsem je popřesouval) najdeš na [4]. Fiktivní data by mi nevadila, ale přemýšlím, že jich asi moc nebude... Hm, a ještě jsem zapomněl projít knížky a doplnit autory a překladatele. --Harold 28. 1. 2011, 23:05 (UTC)
Já měl na mysli třeba tohle Portál:Kosmonautika/Dnešní den v historii kosmonautiky. Když bychom si to "vypůjčili", v texťáku nechali KOSMONAUTIKA předělat na STAR TREK, tak by to mohlo ušetřit práci při při vytváření i pozdějších editacích některých dat a také dalo přehled, která data nám schází.--El Carlos 29. 1. 2011, 09:42 (UTC)
Jo, to vypadá dobře, zkusím s tím něco udělat. --Harold 29. 1. 2011, 15:03 (UTC)
Portál:Star Trek/Výročí/Připravované --Harold 29. 1. 2011, 15:25 (UTC)

Nádhera! Tedy ještě ta věc s těmi fiktivními výročími v ST. Stálo by za to uvést někde, že kurzívou psané události jsou z fiktivního světa filmů a seriálů. Jenom teď nevím, jestli to napsat jenom do stránky konkrétního dne, kde budou uvedena nebo rovnou to sázet na každou stránku dne. Asi první varianta, zbytečně by to strašilo někde, kde třeba nikdy nic takového nebude. Pravda je taky, že konkrétních dat není moc. Sám to vidím při tvoření té časové osy Star Treku. --El Carlos 29. 1. 2011, 21:17 (UTC)

Co třeba to nikde nepsat, aspoň trochu inteligentní čtenář to snad pochopí... :-) Ale pokud ano, tak jen do těch konkrétních dnů, nějakou poznámku malým písmem. --Harold 29. 1. 2011, 21:52 (UTC)
Jo, já jsem určitě pro. Snad nás nikdo pak neosočí, že ho mateme, když tam bude že ten a ten den zabil neznámý střelec pulsní zbraní Lenina roku 1918 :-)) BTW, všiml jsem si, že ST.com vydává články o dějinách (kdo se kdy narodil, co točili apod.). Pokud jsi ještě neviděl, určitě mrkni http://www.startrek.com/article/this-week-in-star-trek-history-feb-1-5 -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel El Carlos (diskusepříspěvky)
Díky za tip, zajímavé, ale víceméně totéž jako na MA (http://memory-alpha.org/wiki/5_February), jen je tam míň výročí a je to ještě okecané. --Harold 9. 2. 2011, 11:05 (UTC)
Nj, pravda. Zase na druhou stranu dobré o tom vědět pro články, protože je to oficiální a nezpochybnitelný zdroj. --El Carlos 9. 2. 2011, 20:21 (UTC)

Tři pole portálu[editovat zdroj]

Kolegové, vytvořil jsem konečně 3 pole v horní části portálu. Asi těžko přehlédnutelné. Rovněž jsem poprosil kolegu Jagra, jestli by mi neporadil, kterak zajistit, aby pole měla vždy stejnou výšku, protože jakmile by přišel delší citát nebo více událostí v daném dni, tak se to rozhodí a vznikne nehezké volné pole. Kromě toho mám prosbičku, asi na Harodla, jestli by mi mohl vytvořit tu šablonu, co bude každý měsíc měnit stránku v poli Citát. Osobně bych pak vybral 12 pěkných citátů, co mě v celém seriálovém/filmovém maratonu zaujalo. --El Carlos 5. 6. 2011, 01:05 (UTC)

Jasně, v týdnu se na to mrknu. --Harold 5. 6. 2011, 08:29 (UTC)
Tak už je to hotový. --Harold 6. 6. 2011, 12:09 (UTC)
Super, díky moc. Postupně doplním. --El Carlos 8. 6. 2011, 18:20 (UTC)

Úpravy portálu[editovat zdroj]

Právě jsem udělal takové středně velké úpravy portálu. Jedná se o

  • prohození Zajímavostí a Oceněných článků. DČ máme jen jeden a nevypadá to, že by v brzké době jich nějak výrazně přibylo. Kvůli přetékání Výročí (dneska jich je prostě moc), alespoň na mém monitoru, jsem zvětšil velikost těch tří polí a protože Zajímavosti jsou o dost větší než Oceněné články (u kterých tam bylo strašně moc prázdného místa), provedl jsem výměnu. Nevím, jak je to na jiných monitorech, ale možná by stálo za to mít vždy dva citáty na měsíc, u mě je tam docela dost volného místa.
  • zrušení sekce Podobné portály ve žlutém sloupečku a její nahrazení tabulkou o šířce celé stránky úplně dole.

Pokud nesouhlasíte nebo se to někomu zobrazuje špatně, pište sem, upravujte, revertujte, jak je libo... :-) --Harold 2. 10. 2011, 15:40 (UTC)

Občas je změna vítána. Text mi drobet rámečky směrem dolů přesahuje. Odkazy na jiné portály byly kdysi dělány i ze solidarity, ale protože se na nich nepracuje, odstranění nevadí. Díky za tu práci, sleduji vše pečlivě.--Zákupák 2. 10. 2011, 15:47 (UTC)
Hm, přesahuje, to je právě problém různých rozlišení a různě velkých monitorů... Napadá mě jedině tam dát nějakou dost velkou velikost v pixelech, aby se tam obsah kdykoliv vešel. Jinak ty odkazy na portály jsem neodstranil, jen jsem je začlenil trochu jinak. --Harold 2. 10. 2011, 15:58 (UTC)
Screenshot obou popsaných problémů
Za změny díky, podle mě byly jedině k lepšímu a líbí se mi. Kromě problému, na který již poukázal Zákupák, bych chtěl upozornit ještě na přetékání textu v rubrice Výročí, kde odkaz na připravované způli zasahuje za hranice rubriky. Viz screenshot, kde jsou oba popsané problémy zřetelné. Jak se s nimi vypořádat však netuším. --Loupežník 2. 10. 2011, 16:16 (UTC)
Teď přesně netuším... Jedná se o jen problém přetékání z rámečků Výročí a Zajímavosti, tak to myslíš? To je věc, co se dá vyřešit zvětšením pevné výšky rámečků v pixelech. Jenže na každém monitoru a rozlišení to vypadá kvůli různé šířce jinak, proto se natvrdo daná výška nemá moc používat (třeba u mě je to teď OK), takže se asi vždycky najde někdo, komu to bude přetékat (netbooky, mobily, atd.). Zkusil jsem změnit poměr rámečků, které byly po 33 %, teď jsem dal Zajímavostem 45 %, Citátu (přehodil jsem ho vlevo, vpravo mi připadal takový utopený) 20 % a Výročí jsem nechal 33 % šířky a o 20 px jsem zvýšil všechny rámečky. Jak to vypadá u vás teď? --Harold 2. 10. 2011, 17:01 (UTC)

Nemám co bych vytkl. Snad jenom malá prosbička, když budeš mít něco takového do portálu, hoď mi kratičkou zmínku do diskuse. Občas se v něm hrabu a ačkoliv většinou provedené pokusy nechám utratit odchodem ze stránky (nezaznamená se v historii), nerad bych ti třeba přemáznul zrovna takové editace. Diskuse mi pípne na mailu, tak o tom hned vím :-) --El Carlos 17. 10. 2011, 19:42 (UTC)

Rozkaz šéfe. :-) Ale už nepředpokládám, že bych se v tom hrabal. --Harold 18. 10. 2011, 11:40 (UTC)
To nebyl rozkaz, ale ponížená prosba :-))) --El Carlos 1. 11. 2011, 22:02 (UTC)