Portál:Svobodný software/Vybraná licence/Další

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Toto je seznam licencí, které byly nebo teprve budou představeny na portálu svobodného software.

Aktuální článek[editovat zdroj]

GNU Free Documentation License, což v překladu znamená volně přístupná koncese GNU pro dokumenty. Podobá se GPL, týká se však dokumentů, nikoliv programů. Dokument pod tímto povolením je volný a veřejný. Kopie dokumentu a jeho změny zůstávají pod touto licencí – tedy volně přístupné. Dokumenty je možné prodávat, ale nelze zakázat další volné použití podle této licence. GFDL povoluje označit neměnné varianty, např. pro autorské poznámky.

Příprava[editovat zdroj]

Tady (nejlépe na konec sekce) pište a upravujte licence, které by měly být na portálu.

Mozilla Public License[editovat zdroj]

Mozilla Public License (MPL) je licence pro svobodný software. Původní verzi 1.0 vytvořila Mitchell Bakerová v době, kdy pracovala pro Netscape Communications Corporation, současná verze 1.1 vznikla už v nadaci Mozilla Foundation.
Spolu s licencemi GNU GPL a LGPL je MPL používána pro software vydávaný Mozilla Foundation, jako je Firefox, Thunderbird, Mozilla Suite, SeaMonkey nebo Nvu. Mimo to MPL používají i další organizace jako např. Sun Microsystems.
MPL je výrazně volnější než GPL (ale je s ní nekompatibilní kvůli některým náročnějším požadavkům MPL), je považována za slabý copyleft: na rozdíl od GPL není MPL „virová“: program pod MPL lze kombinovat s nesvobodným softwarem, pouze převzatá část musí nadále splňovat podmínky MPL. (Při začlenění cizí tvorby uveřejněné pod GPL je nutno uvolnit pod GPL celý program.)

GPL[editovat zdroj]

GNU General Public License nebo GNU GPL (česky „všeobecná veřejná licence GNU“) je licence pro svobodný software, která spolu s licencí GFDL tvoří základ celého projektu GNU.
Zdrojové kódy Software pod GPL mohou být svobodně upravovány a používány, šířeny však musí být opět pod GPL (jestliže se je rozhodnete dále šířit), a to bezplatně (příp. za cenu distribučních nákladů). Binární formy software používající GPL však mohou být poskytovány za libovolně vysokou úplatu. Ke GPL softwaru musí jeho autor/upravitel na požádání zdarma poskytnout zdrojové kódy.
Odvozená díla musí být licencována také pod GPL. Z tohoto důvodu se někdy GPL hanlivě označuje jako tzv. virová licence.

Archiv[editovat zdroj]

Zde se nachází archiv již použitých licencí – pro inspiraci i proto abychom se neopakovali.

Creative Commons[editovat zdroj]

Creative Commons (CC, česky zhruba tvůrčí společenství) je americká nezisková organizace, která si za cíl klade rozšířit množství autorských děl dostupných veřejnosti k legálnímu využívání a sdílení.

Existují 4 základní vlastnosti licence které se mohou navzájem kombinovat:

  • Attributtion (by): Umožňuje ostatním rozmnožovat, rozšiřovat, vystavovat a sdělovat dílo a z něj odvozená díla pouze při uvedení autora.
  • Noncommercial (nc): Umožňuje ostatním rozmnožovat, rozšiřovat, vystavovat a sdělovat dílo a z něj odvozená díla pouze pro nevýdělečné účely.
  • No Derivative Works (nd): Umožňuje ostatním rozmnožovat, rozšiřovat, vystavovat a sdělovat pouze dílo v původní podobě, nikoli díla z něj odvozená.
  • Share Alike (sa): Umožňuje ostatním rozšiřovat odvozená díla pouze za podmínek identické licence. (Viz též copyleft.)