Portál:Sport/VYBRANÝ ČLÁNEK/25

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Brankář LA Kings Jonathan Quick

Los Angeles Kings je profesionální tým ledního hokeje se sídlem ve Staples Center v Los Angeles. Založen byl v roce 1967 a hraje Pacifickou divizi Západní konference NHL. Dvakrát v historii vyhrál Stanley Cup.

V 70. letech proslavili Krále brankář Rogie Vachon a tzv. Triple Crown Line ve složení Charlie Simmer, Dave Taylor a Marcel Dionne. Dionne v barvách Kings získal Art Ross Trophy v roce 1990.

Napodobit ho dokázal až Wayne Gretzky, který do Los Angeles senzačně přestoupil z Edmontonu Oilers v srpnu 1988. Kanadské bodování NHL vyhrál ve svém novém působišti třikrát v letech 1990, 1991 a 1993, když zářil především ve spolupráci s Lukem Robitaillem. Los Angeles postoupilo poprvé až do finále Stanley Cupu, ale v roce 1993 prohrálo s Montrealem. Byla to ale výjimka.

Týmového úspěchu se totiž Los Angeles dočkalo až v roce 2012. Podruhé v historii hrálo finále Stanley Cupu a po výhře 4:2 na zápasy nad New Jersey Devils ho získalo. O dva roky později, po odehrání rekordních 26 zápasů v jediném play off, Králové vyhráli Stanley Cup podruhé.