Portál:Hudba/Článek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Traktor je legendární píseň punkové hudební skupiny Visací zámek s kořeny z roku 1976, kdy Michal Pixa poprvé dostal nápad na tuto píseň. Do finální podoby a plnohodnotné písně ji společně s Janem Haubertem dopracovali v roce 1982 během zkoušek před prvním koncertem skupiny Visací zámek.

Premiéru měla píseň během tohoto prvního koncertu 7. prosince 1982. Píseň se objevila hned na prvním albu skupiny s názvem Visací zámek z roku 1990, nahrávaným ale ještě těsně před sametovou revolucí, a tak zazněla kvůli panujícím poměrům doznívajícího komunistického režimu v pozměněné verzi s mírnějším textem. Ta se tak stala paradoxně známější než originál. V originále běžně hraném na koncertech byla poprvé píseň vydána v roce 1993 pod názvem „Trakař“ na albu Traktor, od té doby pak ještě i na mnoha dalších albech.

Píseň s refrénem o traktoru Zetor orajícím v horách brambory je vlastně dramatickou groteskou o zoufalém traktoristovi, který od brzkého rána do večera pracuje a nezbývá mu po celodenní dřině než se večer opít v hospodě a spustit se s místní poběhlicí. Neustálou prací deprimovaný opilý traktorista potom vidlemi zapíchne svou ženu.

Píseň se stala hymnou české punkové scény, zlidověla a hraje se například i u táboráků. Dočkala se ocenění v čtenářské anketě pořádané portálem iDNES.cz, v které čtenáři označili kytarový riff Traktoru s přehledem za nejlepší český kytarový riff všech dob.