Portál:Fotografie/Biografie měsíce/Archiv/13

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wilson Alwyn Bentley snímá emulzi ze skleněné desky
Wilson Alwyn Bentley snímá emulzi ze skleněné desky

Wilson „Vločka“ Bentley (9. února 1865, Jericho, Vermont23. prosince 1931, Jericho, Vermont) se narodil v Jerichu, Vermont, jako první známý fotograf sněhových vloček. Perfektně ovládl proces chytání vloček na černý samet takovým způsobem, že mohl zachytit jejich obrazy ještě před roztavením nebo sublimací.

Sněhové vločky jsou „maličké zázraky nekonečné krásy“, a na světě s největší pravděpodobností nenajdete dvě naprosto stejné.
— Wilson Alwyn „Snowflake“ Bentley

Poprvé se začal zajímat o sněhové krystaly jako mladík na rodinné farmě. Zkoušel nakreslit obrazy, které viděl ve starém mikroskopu, který mu věnovala jeho matka v jeho patnácti letech. Sněhové vločky byly však příliš složité, tak Bentley začal dělat pokusy s fotografickou kamerou a mikroskopem. Po mnoha pokusech svou první vločku nasnímal 15. ledna 1885. Tento snímek je považován za první fotografii sněhové vločky vůbec. Každou vločku nejprve zachytil na černou tabuli a rychle ji dal na mikroskopické sklíčko. I přes teploty pod bodem mrazu vločky nevydrží dlouho, neboť sublimují.

Za svůj život zachytil více než 5000 obrázků krystalů. Bentley poeticky popisoval sněhové vločky jako „maličké zázraky krásy“ a sněhové krystaly jako „ledové květy“ a zároveň dbal na vědeckou objektivitu práce.

Bentley si svou prací získal pozornost vědeckých obcí, univerzit, články mu vyšly v odborných časopisech včetně National Geographic, Nature, Popular Science nebo Scientific American. Jeho fotografie poptávaly na akademických institucích po celém světě. Bentley tak významně přispěl ke studiu meteorologických jevů.

V roce 1931 Bentley pracoval s Williamem J. Humphreysem z U.S. Weather Bureau na zveřejnění ilustrované knížky Snow Crystals, ve které bylo 2500 fotografií. Je také autorem hesla sníh ve 14 svazkové edice Encyclopædia Britannica. Fotografoval všechny formy ledových a přírodních vodních útvarů včetně mraků a mlhy. Byl prvním Američanem, který zaznamenával velikosti dešťových kapek a byl jedním z prvních specialistů na oblaka.

Zemřel na zápal plic na své farmě 23. prosince 1931.