Portál:Film/Herec týdne/16 2011

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Terence Hill, vlastním jménem Mario Girotti (* 29. března 1939 v Benátkách), je italský herec, filmový producent, scenárista a režisér.

Jako dítě (mezi roky 1943-1945) žil v malé vesnici Lommatzsch v blízkosti Drážďan v Německu, kde také přežil spojenecké bombardování. Jeho matka byla Němka, otec italský chemik. Rodina se sem přestěhovala z Itálie. Po válce se rodina natrvalo přestěhovala do Itálie.

Coby herec byl objeven italským režisérem Dinem Risim ve filmu Vacanze col gangster (1951) (Prázdniny s gangsterem) už ve věku 12 let. Poté v Itálii natočil 27 filmů, ale velkou roli měl až ve filmu režiséra Luchina Viscontiho Gepard (Il Gattopardo) (1963). V roce 1964 se na tři roky vrátil do Německa a hrál v řadě německých filmů a westernů natočených podle novel Karla Maye, jako například Vinnetou - Rudý gentleman, Petrolejový princ atd. V roce 1967 se vrátil do Itálie a hrál ve filmu Bůh odpouští, ale já ne! (Dio perdona… io no!) (1968). Tentýž rok legálně změnil své jméno na Terence Hill. Jméno bylo složeno ze jména římského učence Terentia – Terence a příjmení jeho americké manželky Lori Hillové.

Více...