Portál:Faerské ostrovy/Článek měsíce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ólavsøka
Ólavsøka

Ólavsøka je státní svátek na Faerských ostrovech, slaví se 28. a hlavně 29. července. Je to den, kdy faerský parlament Løgting zahajuje zasedání. Ólavsøka doslova znamená Předvečer sv. Olava, což je odvozeno ode dne úmrtí norského krále svatého Olava Haraldssona v bitvě u Stiklestadu roku 1030.

Faeřané jsou jediní, kteří si vybrali den smrti svatého Olava jako svůj státní svátek, a to nejen z náboženského, ale také politického hlediska. Olav Haraldsson byl norský král, nikoli faerský, ale stal se faerským světcem. Slavením tohoto svátku Faeřané vyjadřují mimo jiné i svou národnost. V předvečer svátku, tedy 28. července se koná vyhlášený veslařský závod (kappróður), který je jedním z vrcholných sportovních událostí na ostrovech. Pozdravem v období svátku Ólavsøka ve faerštině je Góða Ólavsøku!

V den svátku se otevírá přes tisíc let starý parlament Løgting. Členové parlamentu, členové faerské vlády, biskup a další vysocí státní a zemští úředníci jsou v průvodu (Ólavsøkuskrúðgongan) z budovy parlamentu do Tórshavnské katedrály.

>> Archiv - Více <<