Portál:Biologie/Článek měsíce04

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Grafické vyjádření míry vymírání druhů v průběhu dějin země od Kambria po současnost.
Grafické vyjádření míry vymírání druhů v průběhu dějin země od Kambria po současnost.

Hromadné vymírání (někdy také masové vymírání) je událost, během které rapidně klesá diversita životních forem na zemi. Jinými slovy, rychlost vymírání jednotlivých druhů v daném období převýší rychlost vzniku nových druhů. V průběhu dějin Země se jich odehrálo několik a v současnosti jich je již známo kolem dvaceti.

Vymření jednoho druhu je běžným procesem evoluce (s výjimkou případů, kde je příčinou člověk), kdy je daný druh nahrazen druhem novým, který je lépe přizpůsobený podmínkám, než předchozí druh. Postupným evolučním vývojem a zdokonalováním se se životní podmínky neustále mění, nemluvě o dalších událostech, které ovlivňují lokální biotopy a ekosystémy, v důsledku čehož se stávající populace neustále vyvíjí a rozvíjí (odchod/vymření některých druhů a příchod/vznik druhů nových).

V některých případech jsou však změny natolik rozsáhlé či rychlé, že se na ně žijící druhy nedokáží přizpůsobit, až dojde ke zhroucení celého ekosystému a jednotlivé druhy začnou vymírat, aniž by je zároveň nahrazovaly v jejich rolích druhy nové. V takovém případě již hovoříme o hromadném vymírání.